Levon Aronian er verdens nest beste sjakkspiller. 30-åringen har levd av å spille sjakk i over 20 år.
I Norge handler sjakk mest om Magnus Carlsen og høstens tittelkamp mot indiske Vishy Anand, men armenske Levon Aronian ligger nærmest Carlsen på verdensrankingen. Aronian forsørget familien med sjakkspill fra han var ni år.
Levon Aronian var ni år da Sovjetunionen kollapset og hjemlandet ble offer for intern uro og krig med nabolandet Aserbajdsjan. Foreldrene hans var plutselig uten jobb, men den unge sønnen hadde et talent som ble familiens redning.
-Jeg skjønte tidlig at jeg hadde et talent som kunne bringe meg langt i sjakkverdenen. Foreldrene mine er forskere og var vant til å jobbe hardt for å komme dit de ville. De fortalte meg at jeg kunne nå så langt jeg ville. Talent er selvsagt viktig i sjakk, men det er vel så viktig å ønske det sterkt nok, mener Levon Aronian.
Vant OL
Armenia hadde gode sjakkspillere på 50- og 60-tallet, men miljøet var ikke like sterkt de neste tiårene. Tradisjonene var likevel til stede, og da krigen og nøden ble en realitet våknet sjakkmiljøet til live igjen.
-Etter krigen var det bare de færreste som hadde strøm, og det var også mangel på vann mange steder. Fotball og andre fysiske idretter led under dette, mens det ble vanligere å spille sjakk igjen. Miljøet blomstret, og etter noen få år vant vi OL – som er en lagkonkurranse i sjakk – med et sterkt, ungt lag. I dag er sjakk stort igjen i Armenia, forteller Levon Aronian, som er glad for at spillet stadig vinner nytt terreng.
-Spillere fra tidligere Sovjetunionen har dominert for mye i en del år. Det er bra at det kommer spillere fra Vesten, og Magnus Carlsens og Norges inntog i verdenseliten har vært viktig. Det bringer sponsorer og interesse til sporten. Vi trenger bredde og vi trenger store kamper og dueller. Under Norway Chess-turneringen hadde vi en deltaker fra USA. Det er også veldig positivt, sier Aronian.
-Og vi hadde en spiller fra Kina. Han kommer ikke til å bli den eneste kineseren i verdenstoppen. Gi det et par år, så vil det være mange spillere fra Kina høyt oppe på listene, spår han.
Sandnes var spesiell
Levon Aronian er en av dem som spås å dominere sjakk framover, sammen med blant andre den åtte år yngre Magnus Carlsen.
-Det er flere i min generasjon, født på 80-tallet, som er med i toppen, men det kommer hele tiden unge, dyktige spillere til. Jeg har vært i toppen siden 2005, og det er mange av de samme som dominerer listene, men det er også nye folk og noen som har vært borte en periode og kommet tilbake, sier han.
-Alt i alt er det vel rundt 200 spillere som har sjakk som et skikkelig levebrød, i tillegg til mange som lever av å være trenere og lære opp unge talenter, legger han til.
Norway Chess-turneringen i Sandnes i mai samlet ti av de beste spillerne i verden. Levon Aronian mener turneringen skilte seg ut blant de mange som arrangeres rundt om i verden.
-Hvis jeg vil, kan jeg spille sjakkturneringer 300 dager i året. Denne skilte seg ut ved at vi flyttet oss rundt omkring. Det normale er at alle rundene spilles i samme lokalet. Her fikk vi sett mye, og mange fikk sett oss, understreker Aronian, som merker at det er stor sjakkinteresse i Norge akkurat nå.
-Selv om jeg har spilt i mange år, er det første gang jeg er i Norge, men den neste store turneringen er faktisk også i Norge – verdenscupen i Tromsø i august, sier han.
Flere turister
Om Levon Aronian ikke visste så mye om Norge da han kom, er det nok ikke så mange nordmenn som vet så mye om hans hjemland heller. Det lille landet i Sør-Kaukasus er ikke så ulikt Norge, mener Aronian.
-Vi har fjellene og innsjøene og mye av den samme naturen, men klimaet er nokså ulikt. Det er større forskjell mellom sommer og vinter. Armenia har flere populære skisteder, men samtidig veldig varme somre. Etter at krigene på nittitallet tok slutt og forholdene i Armenia har blitt roligere, har turismen økt kraftig, forteller Aronian.
-Det er mye historie og kirker og annen arkitektur som bærer preg av fordums storhet. Jeg tror nordmenn hadde likt ferielandet Armenia, sier han med overbevisning.
En nordmann har også spilt en viktig rolle i Armenias historie. Etter at mange armenere ble forfulgt, drept og fordrevet av Det osmanske riket (Tyrkia) i årene under og etter Den første verdenskrig, ble Fridtjof Nansen og hans humanitære arbeid redningen for mange armenske flyktninger utover på 1920-tallet.
Redaktør -