Mellom krukker og kar: Daglig leder Alexander Ladsten.
“Bikiniform på 1-2-3”, “vekk med softis-spekk”, “Gå sprek høst i møte”, “kom marsipangrisen I forkjøpet”, “nyttårsforsett: sprett & svett”. Råd, tips, slagord og tilbud hagler som svetteperler rundt hodet til en 200-kilos zumbadanser. Og vi får ikke fred med det første. - Fitnessindustrien har virkelig eksplodert i det siste. Det går bare en vei, sier Alexander Ladsten, daglig leder i byens nye tilskudd på fitnessfronten.
17.august åpnet Fitness Shop sine nye lokaler i Julie Eges gate i Sandnes. En nysgjerrig journalist fra Sandnesmagasinet slo av en prat med Mr. Muscle himself. Mellom tønner med proteinpulver, kosttilskudd for alt fra sterkere ledd til bedre vær, og stativ med treningsklær så spreke at du blir strammere bare av å se på dem, møter vi en autoritet innen kropp og helse. Alexander Ladsten er ved siden av studier og jobben som daglig leder i Fitness Shop, i full gang med forberedelsene til Stavanger Open som holdes 21. september. Dette er en internasjonal konkurranse innen bodybuilding, fitness og bikinifitness. Ladsten stiller selv i ”Athletic Fitness”-klasser, og hevdet seg i både NM og Nordisk i 2012.
- Trening og det å ta vare på helsen sin har eksplodert. Folk har blitt veldig opptatt av dette. Sånn sett er kosttilskudd, treningsklær og treningsutstyr absolutt noe som er i vinden, sier Ladsten. Veien fra denne erkjennelsen til butikketablering i Sandnes var ikke særlig lang.
Treningstrender
Alexander Ladsten treffer stadig nye treningsinteresserte og kan fortelleom stor rekruttering på alle plattformer, og beskriver trendene som ”fitness-hysteri”. Dette gjenspeiles tydelig i den store mengden trenings- og kostholdsblogger, forum, nettbutikker og generelt fokus i media.
- Det har virkelig gått i luften. Særlig i forhold til konkurranse er det en noe som heter ”bikini-fitness”, en relativt ”soft” gren, som appellerer til mange jenter. Der er det ikke om å gjøre å ha enormt mye muskler, men å ha en fin type ”beach-kropp”, balansert, og se bra ut. I utlandet har dette vært stort lenge, og det har blitt enormt populært etter at det kom til Norge. Det er selvsagt bare et mindretall av jentene som trener mot konkurranse, men vi ser også at rekrutteringen har økt veldig på konkurransefronten. Mange ser opp til utøverne som gjør det bra og ser bra ut, og det er jo også et stort fokus på fitness i media. ”Bli klar for sommeren” og sånt. Det har økt enormt fra bare noen år tilbake.
- Hva er din opplevelse av miljøet, er fokuset sunt, eller bikker det ekstremt?
- Dette er en ekstremsport, helt klart. Folk er ikke klar over er at den formen, den fettprosenten og den graden av fitness som utøverne har på scenen, den har de kun den dagen. Du skal vite at etter den dagen løper vi til Big Horn og McDonalds og trykker i trynet. Folk går opp åtte kilo på tre dager.
Hakeslippet mitt oppmuntrer til utdypning:
- Det er helt sant. Resten av året spiser vi sunt og normalt. Det er den scenedelen som er ekstrem. Du følger en plan, og du spiser mindre mat for å oppnå en viss form. Dette er for å vise defininsjon. Men som sagt, resten av året er det annerledes. Mange tror vi holder samme form året rundt.
Alexander forteller at forskjellen på fitness og bodybuliding er størrelse og definisjon. I konkurransesammenheng er fitness mindre ekstremt enn bodybuilding, og han mener dette er grunnen til at jenter har entret scenen i større grad. Fitnessklasser og bikinifitness er mykere og mer feminint enn klassisk kroppsbygging.
Ladsten trives med det ekstreme aspektet av sporten, og liker å presse seg. Tre uker før konkurranse er han på hard diett. Han innrømmer at det tar litt på:
- Gretten?
- Jeg får høre det litt hjemme, flirer han.
- Hvordan trener du selv?
- Det er en viss forskjell på trening rundt konkurranser, og resten av året. Nå har jeg 14 økter i uker.
Nytt hakeslipp.
- Ellers ligger jeg på seks-syv i uken. Det er en livsstil. Jeg elsker det. Det ekstreme tiltrekker meg. Det gir en ekstrem mestringsfølelse bare det å greie dietten. Jeg pleier å si at om det var lett så hadde alle gjort det. Men da tror jeg ikke jeg hadde gjort det. Det er tøft, men den følelsen du sitter igjen med etterpå den må man oppleve for å forstå. Halvhjertet er ikke det samme.
Individuelt behov
Innenfor Fitness Shops fire vegger finner man altså en kyndig sjel, og Alexander tror butikken vil fylle et hull i markedet. Butikken er slett ikke bare for de ekstreme, her er det noe for de fleste behov.
Vi selger alt innen kostilskudd, vitaminer, omega3, proteinpulver, tilskudd for utholdenhetsidrett, i tillegg til klær – mest til styrketrening. Proteiner går det mest av, noe som er viktig om man trener mye, og ellers en del vitaminer og liknende.
- Er det mange som kommer inn og trenger veiledning?
- Ja, det kommer en del som har spørsmål, spesielt unge jenter, hva de bør bruke og om trening generelt. Jeg syns det er kjempekjekt, og svarer på alt jeg overhodet kan. Vi selger kosttilskudd men vi vil også spre kunnskap. Det er viktig, folk trenger å vite hva de driver med.
Alexander understreker hvor viktig det er med informasjon. Mange sitter og ”leser seg opp” på diverse nettsteder, blogger og forum av varierende kvalitet, og ender opp mer forvirret enn veltrent. Han ønsker alle med spørsmål velkommen innom for råd og personlig veiledning, da alle har forskjellige behov i forhold til alder, kjønn, type- og mengde trening, og mål med treningen.
- Her om dagen kom en fyr på rundt 75 år innom etter proteinpulver, han trente seks dager i uken og var i kanonform!
Sprekt.
Jeg beundrer noen neonrosa pølsekinn på et stativ, legger en mental joggeturplan, og sier hadet til Aleksander. Stikker og trimmer litt. Helt sant.
Redaktør -