Ut i vår hage

09.09.2013
Ut i vår hage
Dette uteområdet er svært lite, og beboerene et eldre ektepar som ønsket lite vedlikehold.

Hage er i vinden som aldri før. Trender, hageprogram, blader og internett sprer inspirasjon og tips til store hager, små hager, terrassehager og kjøkkenhager. Om du har grønne fingre eller ikke; du kan gjøre mye ut av lite, redesigne det du har, eller skape en oase fra grunnen. Sandnesmagasinet ser på inspirasjonskilder og muligheter for ditt uteområde.

Jeanette Jakobsen, hage-elsker og designer hos Nygård AS, deler sine tips og råd.

- Det har blitt forandringer, forteller hagedesigneren entusiastisk. - Jeg begynte her i 2009, og på de årene har det skjedd enormt mye. Folk bruker mye mer penger på hage. Det er vel nesten som å bygge ut, vil jeg tro. Plutselig får du et uterom du kan bruke mer, og også større deler av året. Hverdagslykken hjemme har blitt viktig. Det er greit det er dyrt med hage, men det er mye dyrere med hytte, om du sammenlikner. Du får ikke en fin hytte til mindre enn 1,5 – 2 millioner. Og hvis du lager en hage som er tilrettelagt, med hagestue og sånne ting, så får du brukt den helt til sent på høsten, og fra tidlig på våren av. Spesielt om du har ungdom i huset, er det fint med en utestue. Jeg tror cirka 80 prosent av stuene vi tegner har en utestue, sier Jakobsen.

I tillegg til hagestuer, velger mange hageeiere å bygge pergolaer. En pergola er grovt forenklet et slags ”skjelett” av tømmer.

- Det er en firkant med planker oppå, eventuelt med planter som vokser på. Så det blir som et lite skjul. Noen har glasstak over, noen har fast tak og noen ganger isolerer vi. Da blir det jo som en hagestue som kan brukes hele året, og mange henger opp lykter og slikt. Veldig koselig. Den kan brukes for skygge om dagen, og man kan sitte og grille og ha det varmt og fint om kvelden.

Med tak over, mener hagedesigneren at man skaper et mer intimt inntrykk og et fint miljø i hagen:

- Ofte når vi designer en hage så lager vi små rom. Når vi jobber ut en plantegning så vet vi hele tiden hvor solen går. Når jeg har en ny kunde, så går jeg først på befaring. Da har jeg med en kundeanalyse, og spør dem om forskjellige ting. Jeg ser på  alt mulig, til og med hvilken type bil de har. Du ser an folkene, om de har barn og hvem som bor i huset. Småbarnsfamilier har ofte helt andre behov enn folk med ungdommer i huset, enslige eller eldre. Jeg spør om hvordan de har lyst til å bruke hagen, om de har hytte og reiser mye vekk i helgene. Da er det jo for eksempel ikke vits i å lage en hage de må gå og luke mye i. Så vi må tenke på alle disse små tingene, mulighetene, og stilen de liker. Når vi lager en hage, så lager vi den for dem som bor der. Det syns jeg er veldig viktig. Da får du brukt den som du vil, det er som å bygge på huset.

 

”Hjemmeblind”

Det kan ha fordeler å få inn nye øyne når du ønsker å redesgine hagen. Du blir nemlig ”hjemmeblind”, noe Jakobsen selv har erfart.

- Du ser ikke mulighetene og hvordan det kan bli. Slik var det for meg også da jeg skulle tegne min egen hage. Jeg tegnet 11 versjoner. Men så plutselig løsnet det. Når vi kommer som eksterne, aldri har vært i hagen før, og aldri har møtt menneskene før, så ser vi ting på eiendommen som hageeierne kanskje aldri har sett før. ”Hæ, det har jeg ikke tenkt på!” , er en vanlig respons. Selv om jeg har tegnet hundrevis av hager, så slet jeg med min egen. Det er akkurat likt for Jamie, den andre tegneren som jobber her.

Jeanette er helt tydelig lidenskapelig i forhold til jobben sin, og formelig bobler over mens hun tar meg gjennom prosessen og beskriver arbeidsdagen sin. Det mange ikke tenker på er at det foregår enormt mye under bakken.

Hun sammenlikner bakken med et badegulv. Det ligger mye under, og det kan være kostbart å få flaten jevn, stabil og funksjonell. Hun beskriver en trend hvor folk, også yngre huskjøpere, investerer stadig mer i uterom.

- Dette tror jeg er lurt. Annenhåndsverdien på et hus vil jo stige om du har et innbydende uterom som er lett å vedlikeholde. Du ser fort om folk har ”tottla” selv. Og det er for dyrt til å gjøre feil.

Jeanette Jakobsen vet dette, da hun gjorde alle feil selv på første forsøk. Etter å ha pusset opp inne i sitt første hus, møtte hun et uterom bestående av grus, singel, og ingenting annet. Ante ikke hvor hun skulle begynne. Blant andre blundere fikk hun mannen sin til å flytte inngangspartiet hele tre ganger. Ikke populært...

- Så lagde vi terrasse, med gjerde rundt, på hagenivå. Hvorfor i ALLE DAGER skulle jeg ha det gjerdet rundt? Garasjen greide vi sette opp på den fineste solplassen, og jeg plantet noen GEDIGNE thujaer, rett utenfor stuevinduet. Helt hodeløst, stresset og med små barn. Så jeg gjorde alle feilene. Og det er dyrt å gjøre feil. Dyre ting og tungt arbeid, sukker hagedesigneren.

Helt unge huskjøpere har ofte veldig små hager, som er mindre kostbare å få hjelp til.  Jeanette tror dette kan være grunnen til at mange nyetablerte benytter seg av hjelp, til tross for ekstra kostnad.

- Ofte vil de bare ha hjelp til inngangspartiet, eller de har virkelig bittesmå hager. Andre typiske kunder er eldre ektepar, som kanskje syns det blir for tungt å gå og luke, eller par der den ene parten faller fra, og den som sitter igjen aldri har tatt i et hageredskap før. De kan jo leie inn hjelp, men ofte er det snakk om store, tunge hager med mye vedlikehold. Et alternativ er jo å flytte, men det er jo også trist.

Jakobsen er fan av små hager, og beskriver fantastiske muligheter. Hun sammenlikner disse mini-hagene med campingvogner, og mener det er utrolig hva du kan få ut av et bittelite område.

 

Forskjellige behov og utfordringer

Alle eiendommer har karakteristika som bør vurderes når man utformer hagen. For et optimalt resultat er planlegging og kartlegging av ønsker, muligheter og begrensninger en absolutt nødvendighet, uansett om man benytter seg av innleid hjelp eller velger å ta jobben selv.

Jeanette Jakobsen viser frem plantegninger, som gir oversikt over vinkler, solforhold og muligheter og begrensninger. Disse blir utviklet etter befaringen, som er en absolutt essensiell del av prosessen. Lynghaug viser et eksempel på analyse hun foretar etter befaring. Her blir beboere, eiendom og uteområdets tilstand presentert.  I dette tilfellet er familien på seks svært aktiv, de ønsker et robust uteområde som tåler lek og sport. Travel hverdag og mye reising gjør at de ønsker lett vedlikehold. Klima og værforhold blir vurdert, beplantning, tilstand på plen, husets størrelse og utførelse, og lysforhold og utsikt blir adressert. Familiens sosiale ønsker for uteområdet er viktig, og skjerming og mulighet for privatliv blir diskutert. Muligheter for lagring av møbler, utstyr, sykler og liknende blir planlagt, og denne familien var også interessert i en jacuzzi. Hagearkitekten forklarer at det ligger mye logistikk bak utformingen, og etter presentasjon av plantegning, har hun møte med kunden for eventuell revurdering og justering.

 

Muligheter

Sandnesmagasinet har besøkt seks forskjellige eiendommer med seks forskjellige familier, alle med svært ulike ønsker og behov.  Fire av disse har Jeanette Jakobsen designet i samarbeid med kundene, og vi har fått tilgang på før-bildene av tre av prosjektene.

1. - Denne eiendommen ligger i en bakke, og var bare sørpe da vi begynte, forklarer Jakobsen. Grus, stein og sørpe ble byttet ut med en bred steintrapp, plen og mur foran huset, og sitteområde bak huset. Man designet bed og plantet busker og blomster.

2. Dette uteområdet er svært lite, og beboerne er et eldre ektepar som ønsket lite vedlikehold. Løsningen ble å legge stein, og beholde et tre med bed nesten vedlikeholdsfritt. Det ble lagt helling i stedet for trapp, og varmekabler for å unngå is og farlige forhold om vinteren.

3. Jeanette Jakobsen forklarer at denne eiendommen var spesielt utfordrende da huset er verneverdig, og det er begrenset hva som er lov å gjøre. I tillegg er området relativt lite, det bor to familier i huset som begge trenger litt plass for seg selv, og de ønsket en garasje som de ikke fikk tillatelse til å sette opp. Garasjeløsningen ble en dobbel pergula som også kan brukes til oppbevaring. De satte opp mur og port i tråd med riksantikvarens ønsker, la en liten plen til barna i huset, og laget to separate sitteområder for familiene. Eiendommen er nettopp ferdig og venter på beplantning.

4. Også denne hageeieren ønsket lite vedlikehold. Løsningen ble stein, litt plen og mye potteplanter. Terrassen ble omformet, gjerdet fjernet, og løsningen åpnere. I hagen ble det satt opp en liten forhøyet steinøy til den lille hunden i huset, så denne får mulighet til å kikke over hekken om den vil. Alle tas hensyn til.

5. Med litt tid, god planlegging, og kanskje også glede over arbeidet, går det fint an å gjøre mye selv.  Dette området var flat grus og ingenting annet. Eieren er ikke profesjonell, men kanskje over snittet hendig? Han har selv tegnet og planlagt løsningen, lagt stein og platting, satt opp  terrassen og plantet.  Ifølge ham selv er god tid det viktigste. Eiendommen er ikke helt ferdig, og planen er å legge plen i tillegg til steinheller og sitteområde. Løsningen med forskjellige nivå på hagen, gir fin mulighet for privatliv selv om  huset ligger rett ved en bilvei.

6. Noen liker best ”jungelhager”, og disse kan fort gi et noe overgrodd inntrykk. Ved å legge hellestein får hagen et mer ryddig inntrykk, og man får brutt opp det grønne med naturlig stein. Denne stien er ”hjemelaget”, og jordvoller til bed er lagt opp for å gi dimensjon til landskapet. Enda et eksempel på at man kan utføre mye selv med litt tid, tålmodighet og interesse.

 

Inspirasjon!

Om hagen trenger full overhaling så er det altså hjelp å få hos profesjonelle anleggsgartnere. Det er imidlertid mye man kan gjøre selv, og det er ikke nødvendig å rive opp hagen med rota og leve på havregryn til neste sommer for å få blomstrende resultater. Man kan lett friske opp uteområdet sitt med mindre grep, og det finnes grenseløst med inspirasjonskilder for alle som trenger litt hjelp til selvhjelp. Ettersom hagebransjen har vokst enormt de siste årene, og sosiale medier har gjort det samme, er det flust med plattformer hvor hageelskere kan dele kunnskap og ideer. Før var det inspirasjon å kikke over gjerdet til naboen, nå kan man sitte i sofen og kikke i tusenvis av hager.

Det finnes mengder av hageprogrammer på TV, diverse blader, bøker, blogger, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest.Diskusjonsforum florerer med farge, kreativitet og tips til praktisk gjennomføring. Norges største hageblogg heter Moseplassen, og drives av Anne Havåg Holter-Hovind. Dette er et fint sted å begynne, om man ikke vet helt hvor man skal begynne å lete. Bloggen er ryddig, innbydende, omfattende og har en rekke kategorier, artikler, tips og anbefalinger for videre lesning. Innehaveren av bloggen svarer på spørsmål og kommentarer, og i tillegg er Moseplassen å finne både på twitter, Facebook, Instagram og Youtube, så det er lett å holde seg oppdatert på nyheter.

 

Trend

I likhet med klestrender, så svinger hagetrender fra år til år. Hagedesigner Jeanette Jakobsen mener de som tenker på å ta større grep i hagen bør prøve å tenke enkelt. I likhet med klær, så har vi alle stiler og farger vi føler oss mer vel i, og som kler oss bedre enn andre. Selv  om det er superhot med magetopp, frynser og cowboyhatt en sesong, så kan man gjøre lurt i å ta hensyn til kroppsfasong, alder, og anledning når man kler seg. Jakobsen forklarer at det kan være lurt å gjøre det samme med hagen. Ta hensyn til hagens geometri, hvordan den skal brukes, og hva man vil trives best med i lengden. Et godt tips kan være å gjennomføre hagen i gode kvalitetsmaterialer, enkel fargepalett, og heller bruke blomster, puter, lyslenker, seil og mindre pyntegjenstander i tråd med kortlivede trender. På den måten har man et funksjonelt ”lerret”, og kan leke med dette og fornye så ofte man ønsker, uten at det blir for kostbart og irreversibelt.

 

Enten du allerede har hagedrømmen din, og ønsker tips til variasjon og lek med farger og dekorasjon, eller du ser på et trist uteområde med grus og ”ingenmannsland”, så er mulighetene der. Et naturlig første steg kan være å prate med erfarne, surfe litt på nettet, stikke innom et gartneri, en annleggsgartner eller hagedesigner, og prøve å finne klarhet i hva du trenger, ønsker, har råd til, og ikke minst hvordan din egen perfekte oase kan komme til å se ut. Med litt innsats kan drømmen om en grønn (eller steinlagt) lunge for hverdagslykke, bli en koselig realitet.

Redaktør -

Nyheter

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har sommerferie

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har ...

Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...