Ivar Andreassen tar ofte pianoet ut for å skape litt liv og røre i Langgata, og han spiller gjerne på det selv.
Bokhandler Ivar Andreassen har ikke digitale løsninger øverst på sin prioriteringsliste – verken som salgskanal eller i butikkhyllene på Vatne bokhandel i Langgata.
-Vi har ingen nettbutikk, men det hender folk bestiller bøker på e-post. Vi selger heller ikke e-bøker eller andre digitale løsninger. Vatne bokhandel skal være for de som liker å holde ei bok i hendene og vi vil heller ha folk inn i butikken enn å selge bøker via datamaskinen, sier Ivar Andreassen.
Fri bokhandel
Vatne bokhandel er ikke med i noen kjede. Ivar Andreassen setter pris på friheten det gir, og legger vekt på å ha en butikk som skiller seg ut.
-Vi tar inn mange lokale bøker, og det er mange sære bøker i hyllene. Bibliotekene kasserer bøker som har stått tre år i hyllene og ti år på magasin, hvis interessen er liten. Det finnes fortsatt slike bøker i hyllene våre. Det er enkelt for oss å ta inn bøker i små kvanta når vi slipper sentrale pålegg og byråkrati. Folk går gjerne og kikker en stund når de er innom. Butikken passer også i ei gågate i sentrum, mens kjedene gjerne søker seg til handlesentre i stedet, mener Andreassen.
-Vi er riktignok tilknyttet sammenslutningen Frie bokhandlere, men det er et rent innkjøpssamarbeid for å få lavest mulige priser, og vi er ikke pålagt å ta inn noen titler, legger han til.
-Hvilke fordeler går du glipp av ved å være frittstående bokhandler?
-Det er dyrt å annonsere, og vi kan ikke kjøre massive kampanjer. På den andre siden står vi fritt til å ha de tilbudene vi vil, understreker Andreassen.
Liker seg i gågata
Det er 18 år siden Andreassen ble bokhandler, men Vatne bokhandel har eksistert i 64 år. Når Notabene Dahle legger ned til nyttår, blir den også den eldste i Sandnes. Det har i noen år vært fire bokhandlere på 150 meter i Langgata, og stor konkurranse. Ivar Andreassen er likevel fornøyd med plasseringen og salget.
-Salget går bra. Nå har vi hatt en topp etter skolestart, og går mot en ny topp fram mot jul. Den største bøygen opplevde vi for noen år siden, da distribusjonen av skolebøker ble sentralisert, men Vatne bokhandel har stort sett klart seg godt, sier han.
-Er det vanskeligere å overleve i sentrum etter hvert som det kommer flere kjøpesentra?
-Vi ser gjennom vinduene at sentrum har endret seg. Det var flere i gatene før, da ikke begge foreldre måtte være ute i arbeid på samme måten. Det er først og fremst på ettermiddager og lørdager det er fullt i gata, mener Andreassen.
Interessante boklesere
Bokhandler Andreassen bruker plasseringen i gågata for det den er verdt, og legger vekt på at det skal være hyggelig å besøke butikken hans.
-Vi drar av og til pianoet ut i gata for å skape litt liv, og har også ulike arrangementer i butikken innimellom. En av de faste ordningene er at folk som leser dikt fra utvalgte bøker høyt i butikken, får boka med seg når de går, forteller han.
-Det er også mange som er innom en tur for å slå av en prat stort sett hver dag, og vi har også mange faste kunder, legger han til.
-Må man være glad i bøker selv, for å være en god bokhandler?
-Ja, om det ikke er et krav, så er det i alle fall en stor fordel. Og så er det en trivelig jobb. Folk som er glade i bøker er ofte interessante mennesker, sier Andreassen med et smil.
Redaktør -