En spennende høst er i gang for det første kullet med barn i Eikenøtta naturbarnehage. I de nye omgivelsene skal barna få utvikle seg i sitt eget tempo
- Det er en spennende tid for oss og veldig lærerikt. Alle starter på null, sier daglig leder i Eikenøtta naturbarnehage, Katrine Langheim.
Da barnehagen åpnet nå i august, var det halvtomme lokaler som ventet barna, møblene var forsinket, men alle gjorde det beste ut av situasjonen, og nå har barna fått seg koselige omgivelser.
- Samarbeidet mellom de ansatte og barna har gått fantastisk. Personalet har gjort en fantastisk jobb. Det er de som treffer foreldrene. Alle foreldrene har selvsagt sine ønsker for egne barn og personalet gjør sitt for at disse ønskene skal bli møtt, sier Langheim.
Naturbarnehage
Eikenøtta er en naturbarnehage der målet er at barna skal oppleve glede ved fysisk mestring. Langheim mener at det vil gi dem økt selvsikkerhet. I de flotte naturområdene rundt barnehagen skal ungene bruke trær og steiner som lekestativ:
- Naturen er stadig i forandring. Etter at de mestrer å klatre i ett tre, eller på én stein, så vil det alltid være nye trær og steiner som venter. Naturen er aldri helt den samme. En ny grein kan ha vokst ut, eller at det går an å klatre i et tre på en ny måte. Slagordet til barnehagen er barn i bevegelse, og det har tydelig slått an hos foreldre i bygda.
Fullt før nyttår
I ei bygd med god barnehagedekning kan det å åpne barnehage virke avskrekkende, men Langheim og de ansatte har fått god respons på konseptet sitt.
- Vi har 51 barn nå og har plass til 56. Dette tilsvarer at det er fullt, fordi toåringene teller dobbelt, forteller Langheim.
Men hun legger til at det fra over nyttår vil bli plass til flere barn, når toåringene blir treåringer.
I barnehagen er det tre hovedgrupper, Maurtua er ettåringene, Skrukketroll er toåringene og Gresshoppene er barna i alderen tre til fem. I det daglige deles ungene enda mer opp for at de skal få større utbytte av opplevelsene på for eksempel Gyda gård. Eikenøtta har gått inn i samarbeid med gårdeier Sigurd Pedersen. Her har barna en jordlapp som de skal dyrke fram og så høste. Etterpå skal barna lage maten. På denne måten får barna delta i hele syklusen.
Langheim er svært glad for de ansatte hun har fått inn, 14 engasjerte medarbeidere, deriblant fire menn.
- De er gode rollemodeller for ungene og synes også selv det vi gjør er kjekt. De deltar og gjør alt lystbetont for barna, sier en fornøyd Langheim.
Redaktør -