nternasjonal Kvinnegruppes komite
Internasjonal Kvinnegruppe er i sitt fjerde år. Målet er å inkludere innflyttere i bygda, men de har fått et lite problem: det er for få kvinner som møter.
- Målet vårt er å inkludere innflyttere. Det er basert på gjensidighet og skal være berikende for oss alle, ikke bare for innflytterne, men også for oss, forteller Ragnhild Gahnstrøm i Internasjonal Kvinnegruppe.
Noen å hilse på
Gruppa ønsker at kvinnene som flytter til bygda skal få noen å hilse på, et kjent ansikt i butikken og noen å stille spørsmål til.
- I Norge lever vi alle i våre egne hus, det kan være veldig vanskelig å treffe på noen. Spesielt har kanskje kvinnene behov for å møte noen, fordi det ofte er mannen som får seg jobb. Kvinnene blir derfor enda mer anonyme, fordi mennene jobber og snakker bedre norsk, sier Lilly O. Gudvangen.
Temakvelder og samtaler
Kvinnegruppa er et gratis lavterskelstilbud for alle kvinner, norske som utenlandske. Møtene skal hovedsakelig være sosialt samvær, men damene har også organisert mange forskjellige temakvelder. Blant annet:
Å være mor, hvordan arrangere barneselskap, julefeiring, gjennomgang av norske ord og uttrykk, kinobesøk, magedans og blomsterdekor. I tillegg har de laget mat, hatt bingo og lyttet til norsk musikk.
- Vi møter i peisestuen i kirken den første tirsdag i hver måned, fra 19.00-21.00. Alle som ønsker å komme er velkomne. Tidligere har vi til og med hatt folk fra andre steder enn Hommersåk som har vært med, forteller Gahnstrøm.
Mange nasjonaliteter
Og nasjonalitetene har vært mange. Komitémedlemmene roper ut alle nasjonalitetene som har vært innom:
- Burundi, Sri Lanka, Korea, Chile, Polen, Frankrike, Tsjetsjenia, Thailand, Estland, Amerika, Libanon, Afghanistan, Libanon, Palestina, Trinidad, Etiopia og India!
Mange av de tidligere medlemmene har nå blitt såpass integrert i samfunnet og har fått seg jobb. Derfor er det færre som stiller på møtene deres.
- Men det kan jo ha flyttet inn nye folk i bygda. Vi ønsker at disse skal komme på møtene våre. Mange er nok litt skeptisk fordi vi holder til i kirken, men vi er et tilbud for alle og har ingen tilknytning til noen trosretning, sier Rosa Sæther.
Likeverd til tross for ulikheter
Blant komitémedlemmene er det mange med internasjonal erfaring. En er fra Chile, en annen har bodd i Kamerun, og andre i Tyskland og Butan. De har derfor tatt i mot kvinnene med forståelse for hvordan det er å være annerledes.
- Dette handler om likeverd. I de andre kulturene ser vi likheter, men samtidig er de så annerledes. Det tar derfor tid å forstå hverandre, fordi vi har så grunnleggende andre tanker. Men når vi forstår hverandre ser vi at kvinne er kvinne, uansett, sier Heidi Wolff.
Denne våren skal Internasjonal kvinnegruppe møtes 6. februar, 6. mars, 10. april, 8. mai og 5. juni.
Redaktør -