Riska kystlag ble offisielt stiftet i februar. Allerede i midten av april skal laget ha sitt første arrangement!
- Det aller første som nå skjer, er at Riska kystlag meldes inn i Forbundet Kysten. Dernest skal det etableres i organisasjonsregisteret i Brønnøysund, sier Knut Gunnar Vier, som er primus motor bak dannelsen av kystlaget.
Et tyvetalls fremmøtte hadde tatt turen til Lionshuset da kystlaget arrangerte stiftelsesmøte den 14. februar. Med på denne begivenheten var også representanter for paraplyorganisasjonen Forbundet Kysten, som skulle bidra med råd og tips i anledning stiftelsen.
- På landsbasis er det 112 kystlag, og i Rogaland er det 10. Derfor er det hyggelig at Riska nå etablerer sitt eget kystlag, sier Trond N. Martinsen i Forbundet Kysten. Martinsen er foruten sine verv i forbundet, også aktivt medlem i Leirong kystlag i Nedstrand.
- Vårt fremste formål er å verne om norsk kystkultur. Her er et viktig moment at vi skal videreformidle gamle kunnskaper til neste generasjon. Du kan verne en sykkel, men kunsten å sykle kan du ikke verne, forklarer Martinsen ivrig.
Ord til handling
Allerede 18. april skal ord gjøres om til handling i regi av Riska kystlag. Da arrangeres nemlig råseilseminar i Riska. Et femtitalls deltakere fra hele fylket skal lære å seile, rigge og fortøye gamle Åfjordsbåter. Det hele toppes med en regatta i Høgsfjorden.
- Seminaret er allerede fullbooket. Det vil finne sted på båthuset, og arrangeres i samarbeid mellom Riska kystlag, Leirong kystlag og Engøyholmen råseillag, forklarer Knut Gunnar Vier. Årsaken til at bare 50 deltakere kan være med, er rett og slett at det ikke er båter til flere.
- Det er båtkapasiteten som begrenser det hele, medgir Vier.
Imponerende medlemsmasse
At det er behov for et kystlag i Riska, viser medlemstilstrømningen. Om lag 30 personer har allerede meldt seg inn, og flere er ventet å strømme til.
- Forbundet Kysten var ganske imponert over at det kunne dukke opp så mange medlemmer på så kort tid. Men det viser bare at behovet for et kystlag har vært stort her i bygda. Tilbakemeldingen fra folk er at det var på tide vi fikk et kystlag her i bygda, sier Vier.
Han er valgt til formann i det nye styret, og skal sammen med kyndige kvinner og menn skape et levedyktig kystlag på Hommersåk.
Sagens første gavlabåt
Initiativtakerne har allerede samlet inn motorer og båter som man kan mekke på i tiden som kommer. Men den gjeveste gaven ble overrakt på stiftelsesmøtet. Da fikk Riska kystlag nemlig løfte om å få overta Sagens første gavlabåt, bygget en gang tidlig på 1900-tallet. I dag er det Jæren kystlag som eier denne båten. De har lagret den innendørs i en årrekke, men har ikke hatt mulighet til å restaurere fartøyet. Den oppgaven tilfaller nå Riska kystlag, som kommer til å legge mye tid og møye i å bringe gavlabåten tilbake til fordums prakt.
- Vi skal snart ta turen nedover Jæren for å hente båten. Og forhåpentlig kan vi stille den ut i forbindelse med Riskadagene i juni, sier Knut Gunnar Vier entusiastisk. Han legger ikke skjul på gleden over at kystlaget snart vil få hånd om en ekte, lokal kulturskatt.
Styret
Styret i Riska kystlag ser slik ut: Knut Gunnar Vier (leder), Johnny Nyborg (nestleder), Bjørn Jensen (sekretær), Eli Hommersand (kasserer), Gaute Håland (styremedlem), Enok Lauvås (styremedlem), Torstein Løvås (styremedlem), Marius Hornes (varamedlem/webmaster).
Redaktør -