Det begynte som et lite treff for traktoren Gråtass. Arild Gismervik ble spurt om å være speaker. Nå skal treffet arrangeres for fjerde år på rad, og det har vokst seg til en folkefest og et treff for veterankjøretøy i mange forskjellige klasser. Sett av lørdag 10. mai.
Stevnet ble svært vellykket, og vi fant ut at vi ville fortsette, sier en svært engasjert Gismervik.
- Det bygget på seg, og kom etter hvert til å inkludere også andre veteranbiler. I fjor satte vi opp premier i syv forskjellige klasser: Biler, buss- lastebil- og pickup, veterantraktor, gråtass, amcar, mc og moped med to hjul, og mc og moped med tre hjul. I år har vi utvidet med en klasse som heter ”ombygde veteran og hotrod”.
- Hotrod?
- Ja, hotrod er betegnelsen på veteranbiler som blir bygget om sånn at de ikke er i original stand. De setter inn nye motorer, nye oppheng, senker taket, setter i ny motor og ny fjøring, forklarer Gismervik. Fenomenet kommer fra USA, legger han til, og kan i tillegg røpe at han kjenner til to stykker i Hommersåk som stiller med sine hotrods.
- I tillegg til det så deler vi ut en pokal som heter ”best in show”. Den er det publikum som bestemmer. Alle veterankjøretøyene samles under ett, og publikum bestemmer seg for hvilken det er som vinner.
- Vi har også pokal for kjøretøy som er i best originale stand, altså den bilen som har holdt seg best uten at noen har gjort noe med den, og pokal for beste restaurerte kjøretøy.
Gjenskaper gamle dager
Gismervik vil følge opp en nyvinning fra fjorårets treff:
- I fjor oppfordret vi alle publikummere til å ha på seg kostymer fra gamle dager, og det vil vi også gjøre i år. Akkurat som i fjor, så blir det også i år premier for beste kostyme, og det er publikum selv som stemmer. Alle får et nummer, og publikum stemmer på dem de mener er best kledd. I fjor vant Rolf Breivik og Hege Duås. Nytt i år blir at vi også skal premiere de best kledde barna.
- Vi vil oppfordre alle som bor i Riska til å kle seg sånn som de gjorde i gamle dager. Det gjelder ikke bare de som stiller med bil, men også publikum. Det setter en ramme og skaper en spesiell atmosfære som forsterker inntrykket av at dette er noe fra gammelt av, sier Gismervik.
I år skal det også være underholdning med en dansegruppe fra Bethel som kombinerer sportsdans med en del turnmomenter. Det blir også salg av mat og drikke. I tillegg vil Riska rideklubb stå for hesteskokasting med premiering, og Riska idrettsklubb setter opp ringspill for barna, også dette med premiering.
Flere pokaler
Gismervik forteller om flere priser og pokaler:
- Vi deler også ut en vandrepokal. Den ble i fjor tildelt Christian Sjøthun. Dersom noen vinner denne pokalen tre ganger får de den til odel og eie.
- Jeg tror Sjøthun stiller i år også, med tre kjøretøy. Da vil han få hard konkurranse fra både Kjell Stuvik og Reidar Mikkelsen som stiller med flere veterankjøretøy, spekulerer Gismervik.
- I fjor delte vi også ut pokalen ”Veterantreffet Bryggens hederspris”. Den var det Gustav Hetland som vant. Den Gråtassen han kjøpte i 1954 bruker han fremdeles den dag i dag. Han har tatt vare på den i original stand. Han har til og med brukt den til fòrhausting, sier Gismervik imponert, og fortsetter:
- Broren hans hadde også en Gråtass. De festet et stålstag mellom disse to sånn at de kunne fòrhauste i bratte skråninger. Gustav Hetland er over åtti år, men kommer ned med stokken under panseret og viser Gråtassen år etter år, sier Gismervik, og legger til at det er mange aktuelle kandidater til denne prisen i år.
Klubb
Etter å ha arrangert stevnet i tre år tok Gismervik initiativ til å starte Riska Motor og Veteranklubb.
- Klubbens hovedmål er å arrangere og forbedre dette stevnet hvert år sammen med Bryggen senter.
- Klubben skal videre ta sikte på å skape et godt veteranmiljø i Hommersåk, og inspirere til å ta vare på historiske kjøretøy, forklarer Gismervik.
- Vi vil prøve å skaffe oss et garasjeanlegg i Hommersåk eller Riska, og utstyre det med verktøy og løftebukker sånn at det blir mulig for både unge og gamle å komme og skru på bilene sine.
- Og så vil vi reise på turer til forskjellige veteranbiltreff, og vi satser på å bo i telt fra gamle dager, forklarer Gismervik om mulig enda mer engasjert.
Gismervik understreker at det ikke er nødvendig å ha eget kjøretøy for å være med klubben.
- Det er heller ikke nødvendig at bilen du har er veteran, insisterer han.
- Alle er hjertelig velkomne i klubben. Stevnet vi arrangerer nå handler jo om veteranbiler, men vi har også planer om å arrangere et gatebiltreff.
Avslutningsvis ønsker Gismervik å rette en stor takk til både sponsorene som er med å gjøre treffet mulig, og ikke minst til Kårleiv Fløysvik ved Bryggen Senter.
- Kårleiv har hele 25 arrangementer som han kjører i forbindelse med Bryggen Senter. Det er takket være han at vi har en såpass levende bygd som vi har.
- Uten ham hadde ikke denne klubben eksistert. Han fortjener virkelig honnør for den jobben han har gjort, sier Gismervik ettertykkelig.
Redaktør -