Magne T. Frøyland og Oddbjørg Hapnes Sjøthun
Bydelsutvalget mener at det må en befolkningsvekst til på Hommersåk for å opprettholde et godt servicetilbud i bydelen. Derfor jobber de for å få regulert flere områder til boligbygging
- For å opprettholde servicenivået som er, så bør bygden vokse. Personlig så mener jeg at bygden bør passere ti tusen innbyggere innen ti år, sier Magne T. Frøyland, som er leder for bydelsutvalget.
I dag er det rundt 6400 innbyggere i bydelen. Frøyland illustrerer problemet ved å vise til lokalene i Bryggen senter.
- Rett her var det en blomsterbutikk, sier han, og peker på et tomt avlukke i senteret.
- Den butikken har måttet legge ned. Dessuten har vi kun ett spisested, og jeg tror det har vært tre aktører før han som driver der nå. Ellers har vi fire supermarkeder her, og det er nok i meste laget i forhold til befolkningen, mener Frøyland.
Han sammenligner Hommersåk med Randaberg i nord og Ålgård i sør.
- Begge disse stedene har et langt bedre servicetilbud enn det vi har. Når det gjelder befolkningstall så er vi relativt like, påpeker Frøyland, men understreker at både Ålgård og Randaberg riktignok er egne kommuner.
- Sånn som det er nå så får vi en for stor handelslekkasje til Sandnes, sier Oddbjørg Hapnes Sjøthun. Hun sitter også i bydelsutvalget.
- I fjor gikk utflytting og tilflytting opp i null, altså det var ingen vekst. Tilgang på flere tomter vil være en viktig prioritering for bydelsutvalget framover, og på dette området vil vi presse på i kommunen, sier Frøyland.
Tomter under utvikling
- I 2007 tok vi kontakt med Sandnes tomteselskap for å klargjøre hva som var status for Hommersåk. Vi fikk oversikt over rundt 50 tomter som var under utvikling. Men etter det har det vært et stort press på entreprenørene, og det har derfor vært en stagnasjon i utbyggingen, forklarer Frøyland.
De femti tomtene ligger spredt, og vil ved utbygging representere en fortetning av bebyggelsen i bygda. Utenom disse tomtene vil det bli mer konsentrerte utbygginger på Hesthammeren og på arealet Trekanten midt i bygda. De to i bydelsutvalget ser helst at utbyggingen skyter ytterligere fart, og har også registrert at det er få eiendommer som blir omsatt i bygda.
- Når jeg blar gjennom avisene med eiendomsannonser, finner jeg sjelden hus til salgs i Hommersåk, fastslår Sjøthun.
- Tror dere at potensialet for vekst blir bremset fordi tilgangen på tomter og eiendommer er for dårlig?
- Ja, her på Hommersåk er det absolutt rom for mer vekst, slår Frøland fast, og gir eksempler på hvorfor:
- Her er det god kapasitet både i skolene, i barnehagene og på eldreomsorgen, og vi har til og med en kirke for mye, sier Frøyland, og smiler.
- Vi har idretthall, svømmehall, og vi har en god standard på vegnettet, og ikke minst gode sykkelveger mellom Sandnes og Stavanger. Dessuten blir ungdomsskolen i disse dager oppusset for 70 millioner kroner, sier Frøyland stolt.
- Folk trives veldig godt her i bygda, understreker de to.
- Det har nok også med nærheten til naturen og sjøen å gjøre. Unge mennesker finner seg til rette her, og de finner sine miljøer som de trives i, alt fra religiøse lag, og idrettslag, til båtforening. Det er jo 350 båtplasser her, sier Frøyland.
Sentrum
- Hva med sentrum?
- Sentrumsplanen er godkjent nå, og den gir rom for en videre utvikling. Båt- og industriservice sine bygg skal rives, men det er ikke bestemt ennå hva som kommer der. Dette er en næringseiendom, men den har blitt plassert litt om fordi det skal være tilgang rundt hele kaien, forklarer Frøyland.
- Vi er litt overrasket over at sentrumsplanen stopper ovenfor Hommersåkparken. Vi ville at den minst skulle strekke seg opp til helsehuset. Men byråkratene var ikke enige med oss.
- Dermed må vi gå en ny omgang når vi kommer så langt at dette området også skal utvikles.
Frøyland har også reagert på forhold knyttet til parkering i sentrumsplanen.
- I sentrumsplanen var det lagt inn ønske om en fjellhall til parkering. Det mener jeg er helt sprøtt. Dersom vi reorganiserer dagens parkering så vil vi få en kapasitet som er god nok, sier Frøyland, og legger til at kommunen ikke bør pålegge parkeringsbetingelser til potensielle foretninger som ønsker å etablere seg i Hommersåk.
Nær Stavanger
Sjøthun savner billige boliger i Hommersåk.
- Med billige boliger kunne vi fått ungdom, studenter og andre førstegangsetablerere til å bosette seg i Hommersåk. Det går fint å bo her og studere i Stavanger, påstår hun, og understreker at båtforbindelsen er svært god.
Nettopp denne båtforbindelsen har vært en av hjertesakene til Frøyland i mange år, og her mener han at bydelsutvalget har fått gode resultater:
- Vi har pendleruter som går kl 6, 7 og 8 hver morgen, og da er du i byen på under 15 minutt. Hjemover går båten ti på halv fire og fem på halv fem hver dag. Nå får du til og med sykkelen gratis med på turen. Dette har bydelsutvalget bidratt sterkt til å få gjennom, avslutter Frøyland.
Redaktør -