Fotballgal lege

01.12.2008
Fotballgal lege
Conrad Tuen

Conrad Tuen er det ferskeste tilskuddet til Riska legekontor. Den unge legen har erfaring fra både psykiatri og allmennmedisin. Han elsker Liverpool og sjøfiske, og har slått Riska på fotballbanen en del ganger…, for mange, mange år siden.

I 2005 var 29-åringen fra Ålgård ferdig med turnusperioden sin, og før det studerte han medisin på Trinity College i Dublin.

- Hvorfor studerte du i Irland?

- Si det. Jeg er jo veldig fotballinteressert, og har nok derfor alltid vært tiltrukket av de britiske øyene. Dessuten ville jeg gjøre noe annerledes. Jeg har fortsatt mange gode venner fra både Irland, Canada og Australia fra den tiden, sier Tuen.

- Jeg skulle egentlig til Australia og være forlover for en studiekamerat, men så ble kona gravid, og nå venter vi nummer to i rekken i januar. Vi har en gutt fra før, Ask. Han er rett over to år.

- Gift?

- Ringforlovet, uten at noen dato er fastsatt. Hun heter Irene og er fra Hana. Hun er også lege.

- Hvorfor ville du bli lege?

Nå må Tuen tenke seg litt om.

- Jeg skulle vel egentlig bli sivilingeniør som min far. Det var tilfeldig at jeg ble lege. Jeg var i militæret og søkte rundt i Europa på medisinstudiet. Etter to uker fikk jeg tilbakemelding fra Trinity college, og at jeg hadde kommet inn der.

- Fin skole?

- Det er fantastisk å bare gå gjennom skolen. Det er et 4-500 år gammelt ærverdig universitet som nok er mer anerkjent i Europa enn i Norge. Det har et høyt faglig nivå.

 

Turnusperioden

Tuen hadde sykehusdelen av turnusperioden i Haugesund, og delen som allmennpraktiker hadde han på Vikeså i Bjerkreim.

- Det var lite samfunn, enda mindre enn her. Jeg fant ut at jeg trivdes godt i et lite samfunn. Du blir ekstra godt kjent med pasientene og lokalbefolkningen, og så likte jeg geografien.

Etter endt turnusperiode jobbet den unge legen ett år i psykiatrien ved Stavanger Universitetssykehus.

- Er det ikke sånn at mange leger kvier seg for å jobbe i psykiatrien?

- Ja, det stemmer. Det er kanskje ni av ti leger som kvier seg for psykiatrien. Men dette området har interessert meg, og jeg ser at det ligger lett for meg. Jeg mener at jeg er flink til å lytte, og at jeg er tålmodig. Jeg mener jeg klarer å bruke meg selv, og det er kanskje ekstra viktig i psykiatrien. Det å kunne vise en personlig side for å få større forståelse for sykdommen, og lytte for å bidra til å gjøre pasientenes liv bedre.

- Er det vanskelig å jobbe i psykiatrien?

- Jo, mange ganger finnes det ikke medikamentell behandling, og ofte er det vanskelig å utrede. Du kan ikke ta et røntgenbilde og påvise en diagnose. Det er mange symptomer ut fra sykdomshistorien som må ses i et system.

Tuen mener at erfaringer fra psykiatrien også kan komme godt med i jobben som allmennpraktiker.

- Mye av hverdagen her består i å gi råd og kunne lytte. Det er uansett viktig å være en person som folk har tillitt til og kan fortelle det de har på hjertet.

 

Til Riska

Når Tuen skal forklare hvordan han fikk dette faste vikariatet på Riska gjelder det å holde tunga beint i munnen.

- Konen min, som også er lege, har konen til Karl Christian Norberg som veileder. Norberg er en av legene her ved legesenteret. De har pratet om løst og fast, og ut fra det så har konen min nevnt til Norbergs kone at jeg var interessert i allmenn medisin. Tilfeldigvis hadde Norberg og kollegene behov for å få inn en vikar.

- Med meg inkludert så er det fem faste leger her, samt en turnuslege. Jeg er en sånn kontornomade. Jeg skifter kontor hver dag, sier Tuen.

 

Sørlandsidyll

- Har du noe forhold til Hommersåk fra før?

- Nei, egentlig ikke, og det er få jeg kjenner her inne. Men jeg husker en gang jeg var ute og seilte med en kompis. Vi seilte inn her til Bryggen, og jeg husker at jeg syntes det var enormt fint her, nærmest som en sørlandsidyll. Jeg tenkte at dette var en veldig fin plass, med stor geografisk variasjon, med fjell og sjø. Bortsett fra det visste jeg ikke annet enn at jeg har spilt en del kamper mot Riska, med seier vel å merke, hehe. Lilleputt, og junior.

- Spiller du fortsatt fotball?

- Veldig sporadisk, men fotball på fjernsyn blir mer hyppig. Jeg er godt over gjennomsnittet interessert i Liverpool. Så varsku alle United-pasienter, hehe…

- Følger du med på lokal fotball?

- Det er ikke rom for noen lokale lag, det er kun rom for Liverpool i mitt hjerte, sier Tuen bestemt.

- Jeg reiser over til Anfield i hvert fall en gang i sesongen. Nå hadde jeg gleden over 2-1 seier over Manchester United på Anfield. Det var en fantastisk stemning. Jeg var med og sang og hadde ikke stemme igjen etterpå, sier Tuen engasjert.

Så hvis du har time hos lege Tuen, så er engelsk fotball og sjøfiske gode stalltips som samtaleemne.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...