Knut Gunnar Vier med to store sild. Den 18. april kan alle komme ned til Bryggen og se når Kystlaget demonstrerer behandling av fisk fra sjøen til middagsbordet
Den 18. april er det syv år siden Bryggen senter åpnet. I den anledning blir det jubileumsfest. Da kan du blant annet møte Riska Kystlag som stiller med langbord. Der kan du få en grundig innføring i behandling av fisk fra fangst til middagsbord.
Knut Gunnar Vier er leder for Kystlaget.
- Dette er også et arrangement vi har i forbindelse med kulturminneåret 2009. Hvert kystlag i hele Norge har sine arrangement med sine tema. Vi har lagt oss på sjømat, sier Vier, og minner om hvordan det var i gamle dager.
- Mennene var på sjøen, og konene var hjemme alene med barna. Hva var det de gjorde? Jo, de lagde maten, og de produserte både fiskekaker og fiskesuppe. Det er det vi skal fokusere på. Det blir en utstilling med opplysning om forskjellige fiskesorter, og folk skal få se hvordan du sløyer, fileterer, får fisken skinn- og beinfri, maler fiskefileten til farse og videre til fiskekaker. Her blir det både smaksprøver og salg, lover Vier.
Bruker hele fisken
Kystlagslederen legger vekt på at hele fisken skal komme i bruk. Derfor vil det bli kokt suppe av fiskehodet og fiskebein i enden av langbordet. Han minner om hvordan det er med mat i dag.
- I dag er det lett å finne noe i butikken det står Findus på, dra hjem og kaste det i pannen, og så er det ferdig på et blunk. Det er veldig mange i dag, både menn og kvinner, som ikke kan sløye en fisk. Nå inviterer vi hele bygden, kvinner og menn, gamle og unge til å se hvordan det gjøres. Vi jobber også med å få fatt i noen profesjonelle til å stå her, sier Vier.
Ellers lokker Vier med både krabbe, reker, kreps, fersk fisk og røykt fisk. I tillegg kommer det en stor reketråler som blir liggende i havnen.
- Her vil det bli mulig å få kjøpt all slags sjømat, lokker Vier.
Gamle båter i havnen
Kystlaget vil også stille med utstilling av gamle trebåter i havnen.
- Hvilke typer båter er det dere stiller med?
- Vi holder oss i første omgang til gamle robåter på rundt 17-18 fot. De er fra åtti til hundre år gamle. Både gamle og unge kan få seg en rotur, og vi håper også å få opp seil på den ene av båtene. Ellers blir det demonstrasjon av knop og spleis, og fletting av fender. Kystlaget stiller også ut gamle motorer og maritime ting, som teiner og tauverk, sier Vier. Han legger til at andre kystlag også kommer til å være representert.
- Det kommer nok båter fra Stavanger og de andre kystlagene også, men jeg vet ikke helt hvilke båter de stiller med. Alle kystlagene i Rogaland er invitert, og vi blir også invitert til deres arrangement i forbindelse med kulturminneåret, sier kystlagslederen.
Riska kystlag ble etablert for et år siden. De jobber nå med å finne et egnet lokale. Laget jobber med kystkultur lokalt, restaurerer gamle båter og motorer, og driver opplysningsarbeid. De tar sikte på å få inn ungdommer, og kjører kurs i blant annet tegnebygging og taufletting. Klubben har syttifire medlemmer, og har samlinger for medlemmene hver mandag. Vier oppfordrer flere kvinner til å bli medlemmer.
Redaktør -