Kreftsykepleier og sexolog Solveig Fridheim Torp (t.v). og daglig leder Jannicke Vikse ønsker både kreftrammede og pårørende velkommen til Kreftomsorg Rogaland.
Rogaland er landets eneste fylke med en organisasjon av sitt slag som tilbyr omsorg, støtte og et aktivitetstilbud til kreftrammede, pårørende og etterlatte.
– Så mange som en av tre får kreft. Men det er viktig å huske på at med to av tre går det bra, sier Jannicke Vikse, daglig leder i Kreftomsorg Rogaland (KOR).
Fra sine lokaler i Sanitetforeningens Helsehus i Stavanger og Haraldsgata i Haugesund, jobber Vikse og hennes sju kollegaer med å arrangere ulike aktiviteter for kreftrammede og deres pårørende.
Spesielt for kvinner
– I dag startet vi opp et nytt tilbud – en gruppe for kvinner som har eller har hatt gynekologisk kreft, forteller Solveig Fridheim Torp, kreftsykepleier og sexolog.
Ifølge statistikken er det nærmere 21.000 kvinner i landet som er eller har vært rammet av kreft i underlivet, og erfaringen viser at mange av dem har behov for å snakke med og møte andre som er i en liknende situasjon.
– Møteplassen” skal være for kvinner i alle aldre og uavhengig av når diagnosen ble satt. Og det skal være en åpen gruppe, hvilket betyr at nye deltakere kan komme til underveis, forklarer Fridheim Torp.
Mennesker og mosjon
Ellers innebærer mange av KORs tilbud fysisk aktivitet.
– Yoga er for eksempel et populært tilbud vi har i samarbeid med Atha Yoga, som dekker både det fysiske og sosiale. Det er veldig flinke instruktører som lærer bort teknikker og ting som man også kan bruke i hverdagen. Og deltakerne har blitt en god gjeng som gjerne går og drikker kaffe sammen etterpå, sier Fridheim Torp. Hun påpeker at alle kreftrammede som ønsker å delta, bare kan møte opp til timene.
Noen ganger blir det også arrangert familieyoga.
– Instruktøren klarte å legge et barnevennlig slør over timen, og ungene gjorde ting som jeg aldri hadde fått til, ler Fridheim Torp.
Ellers arrangerer KOR turgruppe hver tirsdag, og har inngått et samarbeid med Stavanger Turistforening (STF), som inviterer til hverdagsturer med turleder året rundt. I tillegg blir det i slutten av april en familiedag med både kanopadling, middag fra bål og tur til Dalsnuten på programmet.
Harley-eier Fridheim Torp gleder seg kanskje aller mest til 10. mai:
– Da er det HOG – Harley Owners Group – som disker opp med grilling, kjøring med motorsykkel og ATV, samt den tradisjonsrike konkurransen i bruskassestabling. Dette er en varm og omsorgsfull gjeng som bruker nettverket sitt for å ha dette arrangementet, smiler eksosrypa.
Prioriterer barn
– Barn er altså en viktig prioritet hos oss, understreker Vikse. – Og for dem handler det ofte mest om å treffe andre i samme situasjon, så man kan kjenne at man ikke er alene. Og så kan det samtidig være fint å få «en pause» fra en vanskelig hverdag. Så vi legger opp til flest mulig opplevelsesaktiviteter. Forrige helg var vi for eksempel på Pippis kunstskole.
Men barn har også behov for å snakke.
– Vi gir dem muligheten til å sette ord på ting, og tilbyr også personlig oppfølging.
Det kan innebære alt fra å snakke med familiemedlemmer og annet helsepersonell til lærere, fotballtrenere og klassekamerater.
– Det er jo ikke bare den som blir syk som blir rammet, og går man gjennom sorg uten muligheten til å få bearbeidet den, kan det skape store problemer senere.
Hos KOR kan barna uttrykke bekymring og bli hørt.
– Barn er veldig lojale, og vil ofte beskytte foreldrene sine. Og da tør de kanskje ikke å spørre om ting de lurer på, som «er det lov å være glad en dag selv om mor eller far er syk?» og «er det lov å bli sint på en syk forelder?». Og noen synes jo kanskje også det er litt flaut at mor eller far ikke kan være med på det samme som «vanlige» foreldre, som fotballtrening, forteller Vikse.
– Mye av det vi holder på med er mestring, skyter Fridheim Torp inn. – Og kunne ta det med videre i livet.
Åpent hus
Blant de ansatte ved KOR er det både kreftsykepleiere og sosionomer.
– Mange opplever for eksempel å få dårlig økonomi når de blir syke, og da kan vi hjelpe dem med å kartlegge rettigheter, samt bidra med tips til hvordan navigere i systemer, forklarer Vikse. – Og vi er altså den eneste stiftelse i sitt slag i landet.
Ønsker du å benytte deg av KORs aktiviteter, er det gratis – det eneste du må gjøre er å bli medlem, noe som koster 39 kroner per måned. Og alle som vil er velkomne til å ta kontakt.
– Vi er her for å hjelpe, smiler Vikse.
Siri Helstrup