Søstrene Else (til venstre) og Ruth Rødland har drevet kafeen og butikken Matmagasinet i Eiganesveien 1 i fem år.
Uformelt miljø, smakfull mat og raust vertskap er stikkordene til søstrene Ruth og Else Rødland i Matmagasinet, som har lyktes med å etablere kafé utenfor sentrum.
Rundt lunsjtid er det jevnt sig med kunder og fullt i kafeen. Noen setter seg ned – andre benytter seg av take away-tilbudet.
-Vi ønsker å være en kafé for hele bydelen, og det er hyggelig å se at det er både unge og eldre blant gjestene våre. Når vi ligger utenfor sentrum er det ikke så mange som bare ramler inn fordi de tilfeldigvis gikk forbi. Til gjengjeld er det mange som stikker hodet innenfor døren for å se etter kjente, sier Ruth Rødland.
Kafé «på si»
De to søstrene fra Egersund er begge kokker, og etablerte Matmagasinet for fem år siden.
-Planen var først og fremst å drive med catering, men vi åpnet kafeen samtidig. Det gjorde vi mest for å være litt mer synlige blant eventuelle cateringkunder, men vi skjønte fort at kafeen kom til å bli like viktig som den andre virksomheten, forteller Ruth Rødland.
-Tok det lang tid å innarbeide kafeen?
-Nei, egentlig gikk det overraskende fort. Vi har hatt godt besøk helt fra vi startet opp, sier hun.
På menyen står tradisjonsrik mat. Det faller i smak blant folk på Eiganes.
-Vi satser på å tilby rause porsjoner og gode smaker i et uformelt miljø som kan være en møteplass for folk. Men vi kan også dekke med hvite duker og tilby mat som er et hakk opp på skalaen hvis folk ønsker det. Vi har hatt både brylluper og kaffe etter begravelser, sier Ruth Rødland.
Selv om Matmagasinet ikke har noe svært kjøkken, leverer de også catering til store selskaper.
-Vi har levert middager til 400 gjester, sier Rødland.
Ta suppe med hjem
Søstrene legger også vekt på at all mat lages fra bunnen av. De baker også alt selv. I hyllene i den kombinerte kafeen/butikken, er det også oljer, eddiker og diverse syltede matvarer. Noe av det er også hjemmelaget.
-Vi er trofaste mot konseptet vårt, og har aldri senket kravene til maten vi lager, understreker Ruth Rødland.
-Folk forbinder gjerne take away med pizza eller kinamat. Kommer folk på å ta med tradisjonell, norsk mat hjem?
-Det er mange som bor rundt oss som benytter seg av tilbudet, men det er nok ikke alle som kommer på at de kan ta med seg en porsjon med dagens suppe og litt hjemmebakt brød på vei hjem fra jobb. Vi har også mange take away-kunder rundt lunsjtider, og en nabo som Folken er flittig kunde når de har artister på besøk, sier hun.
Mens vi gjør intervjuet, er både studenter, pensjonister og forretningsmenn i dress innom for å spise eller hente lunsjen sin.
-Du kan gjerne si at kafeen vår ligger utenfor sentrum. Jeg sier heller at vi gjør byen større, sier Ruth Rødland.
Redaktør -