Hundre år på Våland

18.03.2013
Hundre år på Våland
Vaaland Dampbakeri

Vaaland Dampbakeri har ligget på samme sted på Våland siden det ble etablert for akkurat hundre år siden. Det er tradisjon i veggene. Det kan snart bli vist fram til bakeriutsalgets gjester.

Gregorius Sønneland etablerte Vaaland Dampbakeri i 1913. I dag er det tredje generasjon Ottesen – Trygve Ottesen – som eier og driver bakeriet. Det begynner å bli trangt i bakeriet. Ottesen vurderer å flytte selve bakeriet til nye lokaler.

-Men utsalget og kafeen blir der det er. I minst hundre år til, slår forrige generasjon, Josef Ottesen, fast.

-Ingenting er avgjort ennå, men vi trenger mer plass. Fordelen med det er at vi kan utvide kafeen og la interiør og utstyr fra det gamle bakeriet være med og skape de rette omgivelsene, sier Trygve Ottesen.

 

Glade i faget

De to bakerne er stolte av å kunne si at 2012 var det beste av de 99 årene bakeriet har vært på Våland. De har mange faste kunder fra nærområdet sitt, og det er rundt 250 kunder innom hver dag. Det er ikke selvsagt i en hverdag der de små bakeriene ofte må gi tapt i kampen mot mer fabrikk-pregede konkurrenter.

-Vi er nødt til å dyrke håndverket og tilby skikkelige bakervarer. Våre ansatte er virkelig dyktige håndverkere. Det finnes ikke en eneste baker som har valgt faget sitt på grunn av lønn eller bekvem arbeidstid. Det er et fag folk velger fordi de er glade i det, sier Trygve Ottesen.

-Så har vi også ansatte som er på konditorlandslaget og vi har vunnet flere NM-gull for beste kaker. Det er som i idretten. Det er alltid det neste brødet eller kaken som er det viktigste. Det er ganske imponerende for et lite firma i gamle, trange lokaler. Nokså nylig har to ansatte sluttet etter 40 år i bedriften. Det tyder på at folk trives, mener Josef Ottesen, som selv har 50 års fartstid med mye nattarbeid i bakeriet.

-Med en far som var baker, husker jeg at aftenbønnen min da jeg var liten startet med «Kjære Gud, la meg aldri bli baker». Jeg fikk en gang spørsmål fra en journalist om hvordan det var å gå på jobb når kompisene gikk ut på pub om kvelden. Jeg svarte at det nok har spart meg for mange penger og mye fyll og spetakkel, ler Ottesen.

 

-Må skille oss ut

Vaaland Dampbakeri har i dag 20 ansatte og tre bakeriutsalg. Det er viktig for de to bladene Ottesen at butikken på Våland består.

-Folk har kjøpt brød her i hundre år. Sånn sett står tiden stille, men da jeg var ung, var det sju bakerier herfra til Nygård. Nå er det bare oss igjen. Det er viktig å bli værende her. Hvis det blir flytting, vil det være litt vemodig å slå av strømmen og klappe steinovnen for siste gang, men det hadde vært mye tristere hvis vi i tillegg hadde stengt dørene for kundene, mener Josef Ottesen.

Blant kundene til det hundre år gamle bakeriet, er det mange bedriftskantiner og hoteller.

-Vaaland Dampbakeri har alltid levert mye til hotellene i byen. Tidligere var også Stavangerske sine båter en stor kunde, forteller Josef Ottesen.

-Det er også noen fordeler med å være liten. Vi leverer spesialprodukter til hver kunde, hvis de ønsker det. Vi konkurrerer gjerne med halvstekte produkter. Da er det viktig å holde på den kreative evnen og sørge for at vi skiller oss ut. Vi moderniserer forsiktig, men vokter oss mot å bytte ut håndverkere med maskiner. Det er derfor vi har utviklet oss og klarer oss godt etter hundre år, mener Trygve Ottesen.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...