Trond Espen Hansen i Stiftelsen Sykehusbarn
Kreftforeningen, Hjernesvulstforeningen og Stiftelsen Sykehusbarn Vest går sammen om et kjempearrangement for hjernesvulstrammede. Det har fått navnet "En lysere hverdag – når det sitter i hodet", og vil inneholde spesielt tilrettelagte drømmedager for barna. Begivenheten finner sted i desember, men startskuddet gikk med gavedryss til barneklinikken ved Universitetssykehuset i Stavanger allerede i juni.
Arrangementet består av en rekke seminarer myntet på ungdom og voksne med hjernesvulst og pårørende av personer som er rammet av denne sykdomsgruppen. Seminarene vil bli arrangert utover høsten i fem av landets storbyer. Barna blir satt i høysetet under vinterens arrangement i Rogaland, enten de selv har hjernesvulst eller er pårørende. De kan nemlig se fram til to fantastiske drømmedager som garantert vil bli noe utenom det vanlige.
– Dette kommer til å bli storartet, konstaterer Trond Espen Hansen, leder av Stiftelsen Sykehusbarn Vest og far til en kreftrammet liten pike. Hansen er primus motor for arrangementet, og han håper å fylle opp hele Quality Airport Hotel på Sola i desember.
Ett skritt lenger
Da Hansens vesle datter ble diagnostisert med hjernesvulst for to år siden ble sjokket snart snudd til pågangsmot takket være dyktige leger og sykepleiere ved Rikshospitalet og A-hus. Samtidig oppdaget Hansen at barn på sykehus frister en svært trist tilværelse. Han ville gjøre noe for å muntre opp hverdagen litt. Det ble startskuddet til Stiftelsen Sykehusbarn.
– Jeg var først med på å etablere stiftelsen i Østlandsområdet og på julaften i fjor etablerte jeg Stiftelsen Sykehusbarn Vest i Rogaland. Formålet for stiftelsen er å lage aktiviteter for barn som er innlagt på sykehus. Ved å arrangere Drømmedagen går vi ett skritt lenger: Da favner vi nemlig også om barn som er pårørende til foreldre med en alvorlig diagnose. Dersom mor eller far får hjernesvulst, er det ofte slik at den ene ektefellen må bruke mye tid og energi på å ta seg av den andre ektefellen. Dette går dessverre ofte ut over barna. Samtidig er det slik at det ikke finnes særlig oppfølging fra det offentlige rettet mot denne gruppen av pårørende. De faller sørgelig nok mellom to stoler. Det vil vi bøte på, sier initiativtakeren.
Gavedryss til sykehuset
I slutten av juni troppet Stiftelsen Sykehusbarn Vest, Hjernesvulstforeningen og Kreftforeningen opp på Universitetssykehuset i Stavanger for å dele ut både penger og leker til barneklinikken. Dette er en typisk aktivitet i regi av Stiftelsen Sykehusbarn Vest, men markerte også startskuddet for det storslagne arrangementet som vil finne sted i september.
– Vi er heldige og mottar mange gaver fra næringslivet og frivillige organisasjoner. Dermed kan vi gi det lille ekstra til pasientene, sier Kari Gjeraldstveit, som er avdelingsleder ved barneklinikken..
Og bidrag fra næringslivet, frivillige organisasjoner og privatpersoner har i Stavanger også fått andre positive følger:
– Vi har blant annet etablert det vi kaller hjemmesykehus, hvor barna kan være hjemme og få oppfølging der, i stedet for å ligge på sykehus. Dette er muliggjort takket være innsamlede midler, sier Gjeraldstveit.
Avdelingssykepleier Berit Kyllevik utdyper:
– På denne måten sparer vi familien for et besøk på sykehuset. Vi kjører både til skoler og barnehager. Tilbudet er utvilsomt blitt godt mottatt, sier Kyllevik
Tom Gaudland