Har du noen gang irritert deg over naboen? Vært misunnelig på den nye bilen hans? Eller den nye utepeisen? Fortvil ikke. Nå kan faktisk naboen brukes til noe fornuftig.
Aksjon Nabo, kalles det. Dette er et konsept som ble etablert som prøveprosjekt allerede i 1992. Året etter fikk Storhaug som første bydel i Stavanger ta del i prosjektet, men de er ikke lenger aktive.
- Ideen er opprinnelig fra England, forklarer sekretariatsleder Tom Nordby i Stiftelsen Nabo. Her dannet de frivillige foreninger som egentlig skulle jobbe for å gjøre nærområdet penere. Men så viste det seg at kriminaliteten sank når lokalmiljøet ble ryddigere og vakrere.
Og dermed er vi kommet til kjernen i Aksjon Nabo. Å bekjempe kriminalitet.
- Konseptet er enkelt. Man danner nabosoner i et geografisk avgrenset område. Naboene går sammen, de forplikter seg til å ta vare på nærmiljøet, til å bry seg og ta tak i ting de mener er uønsket i området, for eksempel kriminalitet eller hærverk, sier Nordby.
Viktig med fokus
Ordningen har vært utprøvet med hell flere steder i Norge, blant annet i Sandnes. Totalt er det 80 nabossoner her til lands, og snart føyes Gausel inn i rekken av nabohjelpere. Men det er bare starten, tror Tom Nordby:
- I begynnelsen av september skal vi arrangere et informasjonsmøte på Gausel. Her kan velforeninger, borettslag og andre interesserte komme for å høre hva konseptet går ut på. Forhåpentlig kan vi danne nabohjelpsgrupper der ganske snart, og hvis andre bydeler er interessert i noe tilsvarende, så vil vi selvsagt stille opp der også, sier Nordby.
Han har flere eksempler på at det er nødvendig med fokus rundt problemstillingen.
- Alt for få bryr seg. Vi har eksempler på folk som blir liggende døde i hjemmet sitt flere måneder uten at folk reagerer. En låsesmed jeg har snakket med forteller at det er svært få som reagerer når han begynner å banke og herje for å fikse låser. Han kunne like godt ha vært en innbruddstyv som forsøkte å dirke opp låsen. Folk burde i det minste stikke hodet ut for å se hva som er på ferde, mener sekretariatslederen.
Kriminaliteten går ned
Tendensen viser at det blir mindre kriminalitet og hærverk på de stedene hvor nabohjelpsgrupper er i virksomhet.
- Dette fører selvsagt til lavere utbetalinger for forsikringsselskapene, men minst like viktig er at folk slipper ergrelse, frustrasjon og irritasjon, sier Nordby.
Han legger heller ikke skjul på at den sosiale faktoren er viktig.
- Den sosiale omgangen naboer imellom øker. Man vet hvem som bor i området, man snakker med dem og man tar tak i problemstillinger.
Det koster ingenting å bli med i Aksjon Nabo.
- Hele konseptet er gratis. Den eneste kostnaden er omtanke og initiativ fra den enkelte, nemlig at man gidder å reagere hvis man ser noe som ikke hører hjemme i lokalmiljøet, sier Tom Nordby.
Tom Gaudland