Skulpturbydelen Våland og Eiganes kulturbydelen framfor noen i Stavanger. Ikke bare valang og Eiganes flest museer, men også flest statuer som minne etter historiske Stavanger- per sonligheter- og begivenheter. Ledaal har på en vandring i bydelen valgt ut tre personer som er minnet i sten, og som herved får en ekstra omtale.
Axel Cappelen
Axel Cappelen var den første over lege ved Stavanger kommunale sykehus, som stod ferdig i 1897. Sykehuset avløste den etter hvert beryktede "Kombinerende indretning" på St. Peters plass, som hadde fungert som oppbevaringssted for gamle, syke og fattige og som tvangsarbeidanstalt. I Axel Cappe lens tid ble det opprettet en rekke nye legestillinger, samt utvidelser og nyanskaffelser ved sykehuset. Mens et større nybygg for kirurgisk-og fødselsavdeling var under oppfø relse, døde overlege Cappelen brått i 1919. Den nærmest forgudede over- John.
legens bortgang vakte stor sorg i hele byen
John Haugvaldstad
John Haugvaldstad har mer enn noen annen bidratt til opprettelsen av Det norske Misjonsselskap (1842) og Misjonshøgskolen (1843). Som legpredikant var han en av sin tids mest betydelige haugianere. I 1834 grunnla han Josephines Stiftelse som oppdragelsesanstalt for fattige pike- barn. Haugvaldstad startet som far- vemester og var da han døde i 1850 en aktet og innflytelsesrik borger med mange tillitsverv i kirke og kommune.
Lars H. Lende
Om Lenden er det skrevet mye og sagt mer. Han var en byoriginal og idealist som gjerne gjorde seg til klovn for sin hjertesak; De unge Han hadde et utpreget sosialt samfunnssyn. Dette kom til uttrykk i mellomkrigstiden da han sysselsatte arbeidsløs ungdom i ditt verksted Han forhandlet brukte maskiner og verktøy, og ga ut sin egen avis "Fagamatøren", for å få ungdom inn i praktisk arbeid. Lenden opptrådte i
fargesprakende habitter og "funkisansikt" for å vekke oppmerksomhet, og drog land og strand rundt med sine ponnier som han gjerne ga til barneinstitusjoner.
Redaktør -