Til tross for massive negative reaksjoner fra berørte beboere, har Stavanger kommune iverksatt gatenavnutvalgets adresseendringsvedtak på Våland og Eiganes.
Bjørn T. Thorsen reagerer på utvalgets håndtering av saken.
- Dette var en sak der gatenavnutvalget hadde full mulighet til å inkludere et engasjert lokalmiljø for oppnå et tilfredsstillende resultat. Utvalget foretrakk imidlertid å benytte sin tolking av lovverket til å ekskludere de berørte og legge sterke føringer for egne oppfatninger.
Thorsen bor i gata som før het Olav Nilssons gate, men som nå bærer navnet Nedre Olav Nilssons gate.
- Det er måten gatenavnutvalget har håndtert saken på som vekker reaksjoner. Endring av etablerte adresser berører rettigheter og plikter til bestemte personer. Det er derved et enkeltvedtak og skulle vært håndtert deretter i henhold til forvaltningslovens bestemmelser. I sin tolkning av loven har Stavanger kommune lagt til grunn at dette ikke er et enkeltvedtak, og at de derved kunne angripe saken nærmest rent administrativt.
Klager til Fylkesmannen
Thorsen har i et brev til Fylkesmannen påklaget gatenavnutvalgets vedtak på grunnlag av feil saksbehandling, uriktig anvendelse av lovverk og manglende dokumentert beslutningsgrunnlag.
Greta Bryne er leder i gatenavnutvalget og hun sier følgende om utvalgets arbeid.
- Vårt formål er å legge til rette for god adressering i den forstand at det er lett å finne fram. Og det skal selvsagt utføres på en måte som skaper færrest mulig problemer for beboerne. I saken på Våland og Eiganes holdt vi to åpne orienteringsmøter i forkant av vedtaket, og vi mener vi har opptrådt ryddig i denne saken.
Thorsen kommenterer:
- God adressering kan oppnås på flere måter. Jeg kan ikke se at gatenavnutvalget besitter spesiell kompetanse i så henseende. Høringsmøtene med bydelsutvalget var proforma. Fra start har det vært presisert at vedtaket kunne tas av gatenavnutvalget alene uten noen høringsinstans og at vedtaket ikke kunne påklages. Det er i utgangspunktet ikke en invitasjon til en demokratisk prosess.
Måtte fatte et vedtak
Saken om gatenavnsendringer var lenge en het potet blant berørte beboere på Våland og Eiganes, i bydelsutvalget og innad i kommunen. De berørte beboerne fikk ikke status som høringspart i behandlingen av saken, men i følge et orienteringsbrev fra kommunen hadde berørte anledning til å fremme sine synspunkter for Våland og Eiganes bydelsutvalg. Bydelsutvalget, som var en av gatenavnutvalgets høringsparter, kom med to uttalelser som utvalget tok til orientering. Som en kommentar til bydelsutvalgets siste uttalelse skriver oppmålingssjef i Stavanger kommune, Ivar Hebnes, at ”ingen av bydelsutvalgets uttalelser har inneholdt forslag til andre og bedre navn”.
Thorsen utdyper:
- I svar på min formelle klage oppgir oppmålingssjefen dette som eneste begrunnelse for at gatenavnutvalget forkastet bydelsutvalgets forslag. Problemstillingen var etter min oppfatning ikke om Hebnes og gatenavnutvalget fant forslaget fra bydelsutvalget bedre enn deres eget, men om det ivaretok formålet og derved var godt nok.
Hvorfor gatenavnutvalget valgte å kjøre gjennom sitt eget forslag, er uvisst.
- Det var helt nødvendig å ta visse grep for å rydde opp i adressesystemet på Våland og Eiganes. Et demokrati fungerer slik at folk har lov til å uttale seg, men ikke alles syn kan bli like sterkt vektlagt. Gatenavnutvalget måtte ta en avgjørelse samtidig med at det var svært mange som involverte seg og hadde sterke meninger. Da var det vår jobb å fatte et vedtak selv om det nødvendigvis i denne saken måtte bety at alle ikke ble like fornøyde, svarer Bryne.
- Gatenavnutvalget fremstiller vedtaket som resultatet av en demokratisk prosess. Det samme utvalget tolket forskriftene på en slik måte at de berørte urettmessig mistet sin mulighet til medbestemmelse. Dette er ikke demokrati. Hvilke grep som var nødvendige og legitime i denne saken, gjenstår å se. De grep som ble tatt, var i beste fall ute av proporsjoner, repliserer Thorsen.
- Ødeleggende for engasjement
Gatenavnutvalget er et kommunalt fagutvalg som utgjøres av fire folkevalgte politikere, og det er disse fire som i siste instans avgjør alle spørsmål om nye gatenavn i Stavanger.
- For meg er det slik at politikerne og kommunen har som oppgave å løse denne type problemstillinger på en måte som er tilfredsstillende for de berørte. Videre er det forskjell på å tildele gatenavn i et fremtidig byggefelt og det å intervenere et etablert boligmiljø. Etaten bør være i stand til å se denne forskjellen og tilnærme seg en løsning deretter, sier Thorsen.
Frank Bertelsen