Vindu i nybygg er nøyaktig kopiert fra husets gamle loftvindu.
Miljøvennlige materialer og kreativt gjenbruk sto i fokus, da Terje Torkildsen pusset opp sitt hus i Muségata på Våland.
- Jeg kjøpte huset i 1998. Siden har jeg vært opptatt av å gjøre restaureringen på beste miljømessige måte, forteller Terje Torkildsen.
Kjerneved fra Sirdal og linoljemaling etter gammel oppskrift er noen av elementene som bidrar til nettopp det. Grunnholdningen er å bruke materialer som eksisterte da huset var nytt.
- Det handler ikke bare om å føre huset tilbake til den gamle stilen. Like viktig er det å holde de gamle håndverkstradisjonene i hevd, sier huseieren.
Fine detaljer
Huset er 109 år gammelt. Det har fått et nytt tilbygg i samme gamle stil.
- Jeg ønsker å ta vare på historien og husets identitet, forteller Torkildsen mens han viser fram detaljene i vinduslistene på nybygget. De er tro kopier av det originale loftsvinduet.
De dekorative listene er kraftige og har vakre utskjæringer. Den mosegrønne fargen er valgt for å framheve ornamentene. Torkildsen forteller at håndverkerne før i tiden hadde hver sine ”signaturer”, i form av vinduenes utseende.
-Å få laget kopi av gamle detaljer koster en del, men det gjør huset unikt og er derfor vel verd pengene, sier han.
Grønn Hverdag
Torkildsen har gjort det meste av byggingen selv og har brukt mye tid på å sette seg inn i de gamle teknikkene. Håndverkinteressen har han hatt helt fra han var guttunge og eksperimenterte med foreldrenes hus. Han er for øvrig prosjektleder i organisasjonen Grønn Hverdag, som i samarbeid med Stavanger kommune arbeider for å gjøre husene i Stavanger mer miljøvennlige. Nå om dagen holder han på å skrive et hefte om grønn rehabilitering. Sitt eget hus har han brukt som case/eksempel. Heftet utgis til høsten.
Hensikten er å øke kunnskapen om miljøvennlige måter å pusse opp boligen på..
Slike metoder skaper sunne hus som er gode å bo i.
- Folk er blitt flinkere til å ta vare på det gamle. Brukte bygningsmaterialer selges i stedet for å kastes. Selv har jeg solgt det jeg ikke trenger til andre som pusser opp gamle hus.
Tidkrevende
Gjenbruk er rimelig, men en må belage seg på å bruke en del tid på letingen etter ønskede byggeartikler. Interessen for miljøvern og kulturminnevern har han hatt så lenge han kan minnes. Den brune dunken er byttet ut med en kompostbinge i bakgården.
- Det er lønnsomt og miljøvennlig å kompostere selv, hevder Torkildsen.
Varmepumpe har de også gått til anskaffelse av, og sparer bortimot 5000 kw i året på tiltaket.
Bare småting gjenstår av rehabiliteringen. Blant annet skal vinduene skiftes på sikt, slik at alle blir slik de opprinnelig var.
Redaktør -