Lars Wessel
Formann i Hagen, Svein Haaland foretrekker matdyrking, men er også glad i blomster
En spasertur gjennom Våland kolonihage er en vakker opplevelse. Enten du søker inspirasjon og tips til egen hage, eller bare vil ha påfyll til sjel og sinn, er hagene her til stor glede for byens befolkning.
Våland kolonihagelag driver økologisk jordbruk midt i byen. Hagen er åpen for besøkende fra april til september, og benyttes flittig av turgå ere. For byfolk er slike kolonihager en glimrende mulighet til å se og oppleve det å dyrke sin egen mat. På mange av parsellene kan en finne gamle plantesorter, som ikke lengre er å oppdrive. I tillegg til å beundre de frodige hagene, finnes der også en søndagsåpen kafé. En sosial samlingsplass, der erfaringer utveksles over en god kopp kaffe i stimulerende omgivelser.
Rom for individualitet
Kolonistene her har egne, og forskjellige parseller, der de dyrker blomster, bær, grønnsaker og frukt. Alle hagene er formet av leietageren, og bærer tydelig preg av kolonistens kreativitet og stil. Her skaper de sin egen lille verden. De mange dufter og farger stimulerer sansene, og det er moro å se på hagenes morsomme detaljer. Formann i Hagen, Svein Haaland er mest interessert i matdyrking. I likhet med de andre 111 kolonistene benytter han seg av naturgjødse når han steller hagen sin
- Jeg er opptatt av å ta vare på jorda, og graver ned greiner og det som lukes.
Ingenting forlater parsellen, forteller han. Haaland er født og oppvokst på landet, så jordbruk har han
fått inn med morsmelken. Avlingen er til eget bruk, og resultatet fra innhøstingen deles med familien.
- Hagearbeid gir meg ro, og jeg finner det fascinerende å se ting vokse og gro, sier Haaland.
Mange interesserte
Hagene er en del av kommunens grøntareal, og kolonistene må betale en årlig leie. Stavanger, og alle har lange ventelister på ledige parseller.
- Det er ikke så veldig vanlig med kolonihager i Norge. I Danmark og Sverige er dette noe som er betydelig mer utbredt, sier Haaland. Da hagearbeid er tidskrevende, har gartnerne hver sine hytter, der de til og med kan overnatte. Det er ingen høye hekker, så hage eierne må belage seg på å være "på utstilling", når skuelystne turgåere inntar området. Stavanger Kolonihager har gitt ut en historisk bok, som er til salgs i alle kolonihagene i kommunen.
Hardt slit mot felles mål
Våland Kolonihage ble etablert i 1917 og fikk tildelt 50 mål, hovedsakelig bestående av vannsyk brakkmark. Å kultivere jorden har krevd mye hardt fysisk arbeid, og i begynnelsen var det kun poteter og kålrabi som ble dyrket. I dag, 87 år etter, er det til og med eksotiske innslag, som mais, asparges og gresskar i hagene. Entusiasmen har vært stor, og kolonihagen er i dag en pryd for byen med sitt fargerike mangfold.
Redaktør -