Bydelsutvalgene er grunnmuren i demokratiet

16.09.2004
Bydelsutvalgene er grunnmuren i demokratiet
Leif Johan Sevland

Når regionkommunen kommer, vil bydelsutvalgene få nye, spennende og utfordrende oppgaver. For ordfører Leif Johan Sevland er det viktig at avstand mellom innbyggerne og beslutningstakerne blir så kort som mulig. Dette gjør bydelsutvalgene viktige.

Stavanger Kommune har hatt bydelsutvalg i et par tiår. Både størrelsen på bydelsutvalgenes geografiske områder, og utvalgenes oppgaver har endret seg i løpet av disse årene. I dag er det syv bydelsutvalg; Eiganes og Våland, Hillevåg, Hinna, Hundvåg, Madla, Storhaug og Tasta. Hvert utvalg består av 11 medlemmer med varamedlemmer. Disse velges av bystyret. Valgperioden er på fire år og er lik bystyrets valgperiode. Etter hvert kommunevalg, bestemmer bystyret hvem som skal sitte i bydelsutvalgene de neste fire år.

- I stor grad velger partiene personer som har stått på valglistene. Forslag til medlemmer til bydelsutvalgene fremmes av partiene gjennom demokratiske prosesser. Derfor bør de som ønsker å delta aktivt i bydelsutvalgenes arbeid for å utvikle bydelen til felles beste, være politiske aktive, sier Leif Johan Sevland.

Bindeleddet
Bydelsutvalgene i Stavanger er et vesentlig bindeledd mellom bydelen og de som tar beslutninger i kommunen, enten det gjelder politiske eller administrative avgjørelser. I alle reguleringsplaner har utvalgene rett til å uttale seg. Det samme gjelder også større kommunale byggesaker samt trafikk- og parkeringssaker. I tillegg har utvalgene rett til å uttale seg om arbeidsprogram og prioriteringer innen bydelsrelaterte oppgaver.

- Jeg legger stor vekt på bydelsutvalgenes kommentarer til reguleringsplaner. Det er utvalgets medlemmer som kjenner best til de lokale forhold. Bydelsutvalgets merknader blir tatt med i den videre bearbeiding av planene. Ofte får bydelsutvalgene gjennomslag for alle, eller deler av kommentarene. Enkelte ganger blir ikke bydelsutvalgenes forslag tatt til følge, fordi overordnede planløsninger gjør dette vanskelig. Men dette tilhører sjeldenhetene, sier Sevland.

Ordføreren legger til at de utvalgene som arbeider aktivt med sakene, enten det er reguleringssaker eller lokale saker, ofte får satt dagsorden. Dess mer utvalgene har bearbeidet sakene, dess bedre lokal informasjon får vi til den politiske behandlingen. Dette er spesielt viktig i trafikkssakene. Det er utvalgene som vet hvor problemene finnes, og kan foreslå fornuftige løsninger. Bydeslutvalgene kan på eget initiativ fremme egne saker til administrasjonen eller til de politiske utvalgene.

Lokale initiativ
- For noen år siden var Tasta bydel plaget av en del uro, blant annet med mange innbrudd. Bydelsutvalget tok tak i problemet. Det ble avholdt møter med bydelens innbyggere, politi og kommunen. Saken fikk en grundig behandling. I samarbeid med utvalget ble det satt i gang tiltak med kommunal støtte. I dag er problemene blitt eliminert, sier Leif Johan Sevland.

- Gjennom aktivt engasjement, involvering av innbyggerne og åpne møter er og blir utvalgene viktigere bidragsytere. Og bydelsutvalgene blir mest synlige gjennom å skape engasjement hos bydelens beboerne. Medlemmene i utvalgene er der for bydelens innbyggere. Mange vil nok føle at det kan være vanskelig å nå fram i den sentrale administrasjonen. Da vil det være lettere å kunne ta kontakt med bydelens egne folkevalgte.
I den forbindelse vil jeg også oppfordre folk til å møte opp når bydelsutvalgene har møter.
Flere av utvalgene har lagt opp til at den enkelte kan ta opp spesielle saker før møtets begynnelse, sier ordføreren.

- Bydelsutvalgene er meget viktige brikker i vårt demokratiske system. På mange måter danner de grunnmuren i vårt demokrati. Og i framtiden vil bydelsutvalgene få mer makt og økt innflytelse når regionkommunene blir etablert, sier Leif Johan Sevland.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...