En fontene av håp

16.09.2004
En fontene av håp
Fontenehuset

Den viktigste oppgaven vår håper jeg er å bidra til vekst og utvikling for hvert enkelt menneske, sier Vigdis Dybdahl, driftsleder ved Fontenehuset i Stavanger.

Stemningen rundt spisebordet i det gamle huset på Kannik er avslappet og uformell. Middagen har nettopp blitt fortært, og nå skal arbeidsoppgavene for ettermiddagen fordeles. Fontenehuset er et klubbhus for mennesker mellom 18 og 60 år med forskjellige former for mentale lidelser. Målet er å hjelpe flest mulig til å fungere sosialt utenfor huset, og etter hvert å kunne hjelpe folk tilbake til arbeidslivet eller avbrutt skolegang. Hit kommer opptil 20 medlemmer hver dag for å utføre arbeidsoppgaver knyttet til driften av huset, blant annet resepsjon, renhold, kjøkkentjeneste, regnskap og hagestell.

- Huset er åpent mellom 8 og 16 for å gjøre det mest mulig likt en normal arbeidsdag, forklarer Dybdahl, som er en av to fast ansatte.
- Grunnprinsippet bak modellen er å fokusere på den friske biten av medlemmene. Dette er ikke et behandlingssted. Her ser vi hva folk ønsker, hva slags behov de har og hva vi kan hjelpe folk med å realisere. Verdier som er viktige for oss er troen på muligheter, likhet, verdighet og frivillighet.

Ikke press
Frivillighet er et viktig stikkord. Ifølge Dybdahl er det ingen som presses til å stille opp i huset hver dag. Om man ønsker å komme hver dag eller hver fjortende dag er helt opp til en selv. Men samtidig er arbeidsoppgavene som skal utføres viktige for driften av huset, og meningen er at medlemmene skal få en følelse av at det er behov for dem i huset. Margareth er forholdsvis ny bruker av klubbhuset, og hun er enig.
- Jeg trives kjempegodt her. Det er så viktig å treffe andre folk samt å ha et sted man kan gå til.

Modellen for Fontenehuset oppstod i New York på slutten av 40-tallet. Psykiatriske pasienter ble frustrerte over å bli utskrevet uten bolig og arbeid, og uten å kunne bruke kunnskapene og erfaringen de satt inne med. De ønsket å bidra i samfunnet, og stiftet WANA (We Are Not Alone) som senere ble til Fountain House. I dag tilbyr Fontenehuset opplæring i blant annet språk, data og diskusjon. De kan også bistå med overgangsarbeid og hjelp med bolig- og økonomispørsmål.

Tove Haugdal har brukt huset i tre år og føler at hun har hatt stor fremgang.
- Man får en del utfordringer som gjør at man får økt selvtillit. For tre år siden var jeg på fontenehuskonferanse i Edinburgh. Da var jeg ikke så høy i hatten, men jeg klarte det. Denne uken reiser jeg til Malmö på en liknende konferanse og tenker at det skal gå veldig bra. Jeg har faktisk en helt annen innstilling. Jeg har fått være med på turer rundt omkring og hele veien fått utvikle meg, fått tatt ting i mitt eget tempo.

Frisk
En annen viktig faktor, ifølge Dybdahl, er at i klubbhuset er det ingen sykdomssnakk. Det det handler om er samarbeid.
- Ansatte og medlemmer gjør de samme arbeidsoppgavene, og vi gjør det sammen. Hele dagen. Det er noe med det der å få litt utfordringer men samtidig bestemme tempoet selv. En rekke av våre medlemmer har kommet tilbake til arbeidsliv eller studier etter å ha oppholdt seg her.
Hun legger til at Fontenehuset har plass til mange flere medlemmer, og folk i målgruppen er velkomne til å ta kontakt. Vigdis Dybdahl ser på de andre og stiller det ledende spørsmålet:
- Sammen blir vi sterkere, ikke sant?

- Vi hadde aldri klart det samme ved å sitte alene i sofaen foran TV-en i hvert fall, svarer Tove.

 

Fakta om Fontenehuset:

  • Privat stiftelse, startet oktober 1995.
  • Målgruppen er mennesker med psykiske lidelser.
  • Fontenehuset bygger på Fountain House-modellen som oppstod i New York for over 50 år siden. Finnes nå i alle verdensdeler bortsett fra Sør-Amerika.
  • I Norge finnes det Fontenehus i Oslo og Hønefoss, og man har planer om å starte opp i Bergen og Trondheim.
  • Får økonomisk støtte fra Stavanger Kommune og Helse Vest, men mottar også gladelig sponsorstøtte i form av små og store beløp eller nyttig utstyr.
  • Politisk og religiøst nøytralt.
  • Medlemskap og bruk av huset er gratis.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...