Kåre Hauge (til høyre) og Ole Svein Nagell støtter folk i en vanskelig situasjon.
RKK (Rådgivningskontoret for kriminalitetsofre) har etablert seg i Stavanger. To pensjonerte politimenn står klar til å hjelpe
- Vi blir vel litt sosialarbeidere. Mange sliter med psyken, da kan det være godt å få snakke med noen. Det er ikke sikkert at vi kan løse problemet, men vi kan lytte, og eventuelt henvise videre til rett instans, sier Kåre Hauge.
- Det er kjekt å kunne være til hjelp, skyter Ole Svein Nagell inn. De to pensjonerte politimennene har arbeidet som rådgivere ved RKK siden oppstarten i mars. RKK er et gratis tilbud til personer som har vært utsatt for kriminalitet, pårørende, foreldre, venner og familie. Også gjerningsmannes nærmeste er velkomne. Mange opplever at det er ikke alltid like lett å akseptere at en av ens nærmeste er kriminell.
- Vi bruker mye tid på å guide folk i jungelen av tilbud. Mange vet ikke hvor de kan få hjelp. En del ting gjør vi selv. Vitnestøtte har blitt vanlig. Mange synes det er trygt å kunne snakke med noen om det å være vitne, og i enkelte tilfeller har vi også vært med i rettssalen, sier Hauge.
Forebyggende
En stor del av henvendelsene går på overgrep, mishandling, vold også videre, men karene understreker at de er til for all type kriminalitet.
- Enten du har hatt innbrudd, fått stjålet vesken på byen, eller blitt slått ned, så er du velkommen hit. Mange kommer, og er usikre på om de skal anmelde. Vi kan snakke rundt dette, og gi informasjon, men avgjørelsen blir til sist den enkeltes, sier Nagell, og understreker at de har taushetsplikt. RKK arbeider også forebyggende. Det kan være bekymrede foreldre som trenger rådgivning.
- Vi har hatt noen grupper med foreldre, det har vært veldig bra. Som regel får folk mye utbytte av å treffe andre i samme situasjon, sier Hauge. RKK er finansiert av justisdepartementet, mens Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har det faglige ansvaret. Stavangerkontoret er ett av ti i landet, og de har god kapasitet.
- Det går litt tregt. Jeg tror ikke at folk er klar over at vi finnes. I alle fall har vi fremdeles ledig kapasitet til å ta imot flere, sier Nagell.
Pensjonist
Både Hauge og Nagell er egentlig pensjonister, men fant fort ut at den tilværelsen ikke fristet.
- Jeg prøvde pensjonisttilværelsen i fire måneder. Det var noen ”løgne” og trasige dager. Fra full fart på jobb, til bang, rett av. Det er en grense for hvor ofte en kan ta frem støvsugeren, ler Nagell. Hauge er enig i at det var godt å komme i jobb.
- Her får vi bruke kunnskapen vår, og forhåpentligvis hjelpe noen. Da blir dagene meningsfulle.
Redaktør -