Strekker seg mot rommet

12.05.2005
Strekker seg mot rommet
Tor Anton Haarr

Byhaugen er det nærmeste du kommer verdensrommet i Stavanger. Her holder Stavanger Astronomiske forening til. Hver onsdag treffes stjerne- og planetfansen.

- Bare forsyn deg. Det er gratis sjokolade.
Det er ikke bare planeter og stjerner som lokker folk til Byhaugkafeen denne onsdagen. Folk har samlets i salongen. Diskusjonen går friskt. Dagens bilde fra Hubble diskuteres.
- Flott det, ikke sant?
- Jo, det likte jeg, men er det manipulert i photoshop?
I et hjørne leses det astronomiblader, alle tygger på sjokoladen. Spørsmålet er om foreningen har mer å fare med enn gratis sjokolade?

Denne dagen er det kåseri. Tor Anton Haarr skal fortelle om astronomi i kunst og kultur.
- Astronomien har på mange måter vært med oss kulturelt gjennom alle tider. Fra gresk og romerske antikk, til dagens sci-fi-filmer, forteller Haarr med innlevelse. Vi skal få en kort reise, fremst i musikkens verden, men først litt Van Gogh.
- Kan noen si hvilket stjernetegn dette er?
Haarr utfordrer de fremmøtte med et bilde av noen hus, og en kraftig stjernehimmel. For meg ser det mest ut som om det skulle være fyrverkeri i byen, men diskusjonen kommer for i gang.
- Kan det være i Tyskland, dette, husene ser vel snarer mer ut som Østerrike?
- Er det månen det opp til venstre?
Tross intensiv diskusjon kommer det ingen konklusjon.

Musikk
Fra ekspresjonistisk bildekunst er veien kort til galskap i musikk. En CD settes på.
Pling plong, lange skrik. Lyder som ikke henger sammen.
- Dette er vel mest for trenede ører, konkluderer Haarr tørt, men samtidig engasjert. Det er tydelig at han setter pris på de merkelige lydene. Hva det har med astronomi å gjøre vet jeg ennå ikke, men speisa låter det.

David Bowie blir også en representant for rommet i musikken. Med sitt konsept rundt Ziggie Stardust, passer han godt inn i kveldens tema. Haarr konkluderer med at det er enkel musikk, med et flott show.

Dark Side of the Moon er neste plate ut. Pink Floyds legendariske plate får mange av de fremmøtte til å flytte på rockefoten, tross det sære innslaget av pling plong, og dopplereffekt. De fleste av stjernefansen har da også vært ungdommer da denne platen kom ut på 70-tallet. Det er da også svært mye mer tilgjengelig enn Arne Nordheim, som er neste komponist ut.
- Jeg synes det høres ut som om noen spiller Donkey Kong ved siden av en sentrifuge som går, konkluderer en av hobbyastronomene.

Film
- Det er laget mengder av mer og mindre fantasifulle filmer om verdensrommet. De fleste vil jeg forbigå i stillhet. En som er aktuell, både på TV og kino, er derimot Haikerens guide til galaksen. Boken er kjempebra, det vil si, det er jo en trilogi på fem bøker, smiler Haarr. Han er tydeligvis ikke alene om å like Douglas Adams humor, for diskusjonen kommer fort i gang.
- Hvordan var det nå med 42, var det svaret, og hadde de glemt spørsmålet?
For en som ikke har lest bøkene må diskusjonen te seg ganske latterlig, tross forsøk på å forklare hva bøkene handlet om.
- Jeg er nå veldig spendt på filmen, men tror nok ikke den blir like bra som bøkene, sier Haarr.

Kikking
Foredrag har foreningen en onsdag i måneden. Ellers treffes de for å diskutere, se i teleskopet, og spise sjokolade. Jeg får en kikk inn i det helligste. Observatoriet ser mest ut som en arbeidsbod fra utsiden. Inne finner vi derimot det fastmonterte 10 tommers teleskopet. I tillegg ha foreningen et reiseteleskop på 18 tommer. Ikke mange andre foreninger kan skilte med så stort verktøy.
- Vi er på mange måter unike. Ikke mange andre har lokaler så sentralt. Det gjør at det blir mer brukt, sier Terje Holte. Foreningen tar også ansvar for å undervise en rekke unger i både fjerde og åttende klasse. I fjor hadde de 800 elever på besøk.
- Det er veldig kjekt. Det eneste som er synd, er at sommeren er så dårlig tid å bruke teleskopet. Det er jo lyst så lenge, sier Holte.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...