I kjelleren på Lassa skole møtes en gjeng hver mandag for å utøve Falun Gong. En urgammel kultiveringsmetode som er forbudt i opprinnelseslandet Kina. Der blir utøverne forfulgt og torturert av myndighetene.
- Falun Gong handler om å prøve å oppnå sannhet, medfølelse og toleranse, og å prøve å leve etter det, sier Falun Gong-utøver Sissel Thomsen.
- En kultiveringsmetode for å utvikle hjertet og sinnets moral, sier Fred Eriksen.
- Den består i å jobbe med seg selv i hverdagen. Den andre delen er fem fysiske øvelser for å få en god flyt av energi i kroppen, og meditasjonøvelser, sier Kari Veseth.
Dette er en metode som har gått fra mester til elev fra gammelt av.
Forbudt i Kina
I 1992 begynte mesteren Li Hongzhi å undervise Falun Gong i storbyer i Kina.
Han mente dette var en spesiell tidsepoke, og at tiden var inne for å gjøre metoden kjent for allmennheten. På kort tid ble det den største og mest kjente qigongformen i Kina. Det anså landets daværende leder Jiang Zemin som en trussel mot hans makt.
Kultiveringsmetoden ble forbudt i 1999 og en brutal og systematisk forfølgelse begynte. En gestapolignende enhet, direkte underlagt ham selv, ble opprettet. Falun Gong skulle tilintetgjøres på tre måneder.
- Mestrer vanskelige ting
- Falun Gong er ikke religiøs og ikke politisk, forteller Thomsen.
- Ikke er det kommersielt heller, skyter Eriksen inn.
- Vi har en flat struktur og det finnes ikke ledere, sier Thomsen videre.
Falun Gong har etterhvert spredt seg til 70 forskjellige land. Det er om lag 30 personer i Norge som utøver kultiveringsmetoden. I Stavanger er det fra fire til ti som møter hver mandag.
Mange av utøverne forteller at de har fått mer energi, bedre helse og mer harmoni i livet.
- Jeg tar vanskelige situasjoner med større ro enn jeg gjorde tidligere, sier Kari Veseth.
- En lærer å slippe negative ting en holder fast ved. Når en slipper psykiske ting, følger kroppen med, sier Fred Eriksen.
Det kan Sissel Thomsen bekrefte.
- Revmatismen min er borte.Jeg har sluttet på kortison og har blitt helt frisk, smiler hun.
Myrdes
Mellom 70 og 100 millioner Falun Gong-utøvere blir i dag forfulgt i Kina. Dermed er dette en av de største forfulgte gruppene i verden. 2804 navgitte personer har dødt som følge av tortur. Men det anslås å være et stort uoffesielt mørketall i tillegg.
- Det foregår en grusom tortur, langt over vår fatteevne. Vi arbeider med å gjøre dette kjent, blant annet gjennom kunstutstillinger, sier Kari Veseth alvorlig.
De mest kjente torturmetodene i tvangsarbeidsleirene omfatter slag med spikerkøller, elektriske støt mot intime steder, sitte i bur nedsenket i kloakk og spiss bambus under neglene.
Li Hongzhi uttalte dette den 22. juli 1999, etter det kinesiske regimets kunngjøring om en landsomfattende forfølgelse av Falun Gong-utøvere:
- Vi er ikke imot regjeringen nå, heller ikke kommer vi til å være det i fremtiden. Andre mennesker kan behandle oss ille, men vi behandler ikke andre ille, heller ikke behandler vi mennesker som fiender.
Redaktør -