For syvende år på rad arrangeres Stavanger Vinfest. Festen som ble til ved en tilfeldighet, har som mål å heve Stavangerfolks kunnskap om vin.
- Vin er ikke snobberi det er snop. Vi har et mål om å folkeliggjøre inntrykket av vinen, sier en av arrangørene av Stavanger Vinfest, Aslak Dalehaug.
Ble til ved tilfeldighet
Da festen ble arrangert første gang, i 1999, var det hele en ren tilfeldighet.
- Tre av byens restauranter, Craigs, NB Sørensen og Jans hadde hver for seg planlagt å ha en uke med såkalt gjestespill, der kokker utenfra lager mat på restauranten, og besøk av vinprodusenter. Da vi fant ut at alle hadde lagt det til samme uke, fant vi ut at vi skulle gå sammen om markedsføringen. Det var første Stavanger Vinfest, sier Dalehaug, som til vanlig er daglig leder for Tango bar & kjøkken.
Eneste i Skandinavia
Festen har gradvis vokst. I år er det 13 restauranter i byen som deltar i feiringen. Dalehaug er helt tydelig stolt over arrangementet.
- Vi har den eneste vinfesten i sitt slag i Skandinavia. Det er utrolig at en liten by som Stavanger får dette til. Vi er stolte over at så mange fantastiske produsenter velger å komme til Norge på besøk, sier en fornøyd Dalehaug.
Under arrangementet vil vinprodusenter være på de forskjellige stedene samtidig som restauranten serverer de respektive produsentenes vin.
- På denne måten kan du drikke vinen og snakke med den som har laget den. Hver kveld vil produsentene være tilgjengelige i barene fra klokken seks til åtte-ni, sier Dalehaug.
Ikke bare femrettere
Senere på kvelden vil restaurantens meny tilpasses produsentens vin, og produsenten deltar også her. Men Dalehaug understreker at vinfesten ikke bare består av femrettere. - Besøkende kan kjøpe vinglass med fem, 10 eller 15 cl. På denne måten får gjestene smake mye forskjellig vin uten at det blir så dyrt. Mange vegrer seg for å kjøpe vin som koster over hundrelappen på Vinmonopolet. Mest fordi de mangler kunnskap, og er redde for å kjøpe noe de ikke liker.
En engasjert Dalehaug håper at vinfesten skal endre på folks oppfatning, og at publikum skal bruke restaurantørene og deres kunnskap til mer enn å bære mat:
- De fleste av polets kunder har bare egne referanser eller vinskribentenes anmeldelser å forholde seg til.
Under Stavanger Vinfest kan besøkende rusle fra sted til sted og få med seg forskjellige typer vin fra de mange produsentene.
- Nesten som en pub til pub eller en route d’vin som de har i Frankrike. I tillegg slipper vi å kjøre bil her i Stavanger, sier Dalehaug og ler.
Intimt bysentrum
Dalehaug forteller at avstandene mellom stedene gjør det mulig for Stavanger å ha en slik vinfest:
- Intimiteten i byen gjør at man kan rusle mellom stedene. De kvalitativt beste stedene i byen kan være med og arrangere festen. Hadde det vært i for eksempel Oslo, ville man vært nødt til å begrense arrangementet til et geografisk område. Stavanger er et ideelt sted i så måte.
Produsenten - en bonde
Dalehaug mener det er viktig at ikke publikum ikke ser på vin som snobberi.
- Det er viktig å huske på at vinprodusenten er en bonde. Han er ikke annerledes enn en eplebonde i Hardanger. Han selger et produkt. Et produkt han har lagt kropp og sjel i, og som han er veldig stolt av. De slipper ikke produktene sine før de er perfekte.
Fest – ikke Festival
Stavanger er kjent for å ha mange festivaler og arrangementer. Har byen for mange?
- Dette er en vinfest, ikke en festival. Vinfesten holdes inne i restaurantene og ikke langs Vågen. Men jeg mener arrangementer spredt over hele året er bra for Stavanger, sier Dalehaug.
Dalehaug legger til at det er viktig å arrangere festen på et tidspunkt da det ikke er liknende arrangementer i Italia og Frankrike.
- Dermed får vi flere produsenter til byen. Vi er veldig stolte over å få så mange bra vinprodusenter på besøk til en så liten by som Stavanger.
De 13 utestedene som er med i vinfesten, er normalt konkurrenter, men Dalehaug forteller at det ikke merkes under Stavanger Vinfest.
- Vi ønsker å stå sammen om å formidle vin og kunnskap om vin til Stavangers befolkning, sier han og ønsker alle hjertelig velkommen fra 27. mars til 1.april.
Redaktør -