Tenk deg at du kommer til et nytt land. Du har rømt fra der du kom fra og har ingen slekt eller venner med deg. Du sitter mye for deg selv og grubler på de tingene du har opplevd. Det nye samfunnet virker kaldt og fremmed. En dag er det et menneske som rekker ut en hånd og viser deg det nye landet.
Siden 2000 har Røde Kors i regionen hatt et program der en flyktning kobles med en norsk borger. Dette er en fadderordning der flyktningen skal få starthjelp og bygget nettverk i lokalsamfunnet. For Per Arnjlot Nilssen var det fint å få gi litt av seg selv.
- Vi lever i et land som flyter over av melk og honning. Vi sender penger rundt i hytt og vær. Jeg syntes det var mer riktig å være tilstede og selv gjøre en innsats, forteller Nilssen.
Han har vært guide for en etiopier i et par måneder. De to møtes en til to timer i uken. De følte begge at de kunne snakke avslappet sammen på det aller første møtet. De møtes ofte på kulturkafeen i byen. Nilssen har tatt ordet guide bokstavelig, derfor kjører de en del rundt i området for å la ham bli kjent.
Trenger flere
Carina Rakstang i Røde Kors forteller at flyktningeguideprosjektet trenger flere guider.
- Vi har i dag 84 koblinger mellom en flyktning og guide. Vi ønsker flere guider. Det står i dag 30-40 i kø. De frivillige gjør en kjempeinnsats. I kontrakten heter det at de to partene skal møtes i ni til 12 måneder, men svært mange fortsetter å ha kontakt med den flyktningen de først møtte, mye lenger. Derfor trenger vi stadig nye guider til å hjelpe oss.
Rakstang forteller at det er spesielt flere menn de søker. For flyktning og guide blir matchet som best de kan. Kjønn, alder, familiesituasjon og interesser er blant variablene. Nilssen er 70 år og mye eldre enn etiopieren han er flyktningeguide for.
Mer tid
- Men jeg føler meg ikke som 70, så jeg synes det går svært bra, sier Nilssen.
Det var etter at Nilssen ble pensjonist at han følte behovet for å bli guide.
- Jeg har hatt en travel jobb i alle år og fikk plutselig mye mer tid. Selv har vi det jo forferdelig godt i dette samfunnet. Derfor følte jeg det naturlig å bli med på dette. Disse menneskene blir sendt inn i samfunnet vårt uten noen kontakter. Jeg mener at når de først har kommet hit, så er det alles ansvar å sørge for at de blir integrert i samfunnet vårt.
Båndet som skal knyttes mellom de to må, i følge Røde Kors, være et bånd basert på gjensidig respekt og nysgjerrighet. De er nysgjerrige mennesker som ønsker å lære om andre. Den gjensidige læringen mellom flyktning og guide gjør at guidens utstrakte hånd kan tas i mot med verdighet, er budskapet fra Røde Kors.
Redaktør -