Lura Historielag vil se hvordan vanlige mennesker hadde det før. De har drukket myrmelk og spadd torv for å få en så korrekt opplevelse som mulig.
- Det smakte grusomt, men gjør sikkert godt for tarmene, smiler Mari Anne N. Hall om smaksprøven av ni år gammel myrmelk. Melken graves ned i myren, som konserverer den i lang tid. Det gastronomiske eksperimentet var en del av Lura Historielags årlige 1.mai-tur til Jæren. Andre innslag var en kraftig komlemiddag og spaing av torv til å fyre med.
Lura Historielag ble stiftet i 1997 av Hall. Målet er å ta vare på lokalhistorien, først og fremst i Sandnes, men også andre steder i distriktet. De har samling en gang i måneden på Lura bydelshus. Her vises bilder, og holdes foredrag. Blant annet har Svein Egil Omdal snakket om mord i Stavanger. Snart skal de ta for seg historien til Haga buss. Da blir det filmvisning. Laget har 20-30 aktive medlemmer. Den yngste er 45, mens den eldste kan være en historie i seg, med sine 91 år. De aller fleste bor på Lura.
- Vi skulle gjerne hatt flere medlemmer, og helst noen litt yngre, ler Hall.
Interesse
- Jeg har alltid vært interessert i lokalhistorie, og tydeligvis har vi truffet en nisje. Det var ikke vanskelig å få med folk. Det er jo veldig lærerikt, det blir jo også veldig nært når vi konsentrerer oss om distriktet. Vi ser mest på folks hverdag, hvordan vanlige folk hadde det før. Gjerne småting og detaljer, slik som myrmelken, sier Hall. I tillegg til å være leder for Lura Historielag skriver hun mye. For tiden dokumenterer hun historien om mestertyven Ole Høiland. Han er vel mest kjent for da han ranet Norges Bank, med en dirk og sprit til vaktene. Mer ukjent er vel at han brøt idyllen på Lura da han robbet skysstasjonen her for alt sølv. I det hele finner hun kriminalitet fascinerende. Hun har et fast innslag i Sirdølen om mord begått i Sirdal.
- Mest fascinerende er vel kanskje historien om lensmannen som i løpet av tre år drepte tolv mennesker, før han selv ble halshogget i 1775.
Historiske Lura
Lura har vel egentlig vært en ganske stille plett, det mest spennende var vel Høilands besøk på skysstasjonen. Et interessant sted er derimot fantahålå. Her stoppet fantene for overnatting og mat da de var på vei til byen. Da var det rundt en mil igjen, og den siste biten ble kalt fantamilen på folkemunne. Hall tror imidlertid at hålå skjuler andre hemmeligheter.
- Historien med fantane kjenner vel de fleste til, og det er godt dokumentert. Jeg er derimot overbevist om at det har vært en steinalderbostad der. Jeg har fått med meg en arkeolog, og skal se hva vi kan finne ut.
Redaktør -