Folkene bak Spillskrinet er ihuga brettspillfantaster. Fra kjelleren på Forus vil de spre det glade spillebudskapet.
- Å spille brettspill gir morsomme utfordringer, og er en veldig fin måte å treffes på. Det er svært sosialt. Det er jo alltid kjekt å lure kompisen sin, eller å vise seg smartere, sier Kjell Inge Torgersen, som sammen med Trond Braut og Per Henning Uppstad står bak Spillskrinet. Torgersen er en sann spillentusiast, og har tidligere blant annet drevet spillbutikken Avalon i Stavanger. Han hjelper til med markedsføring av butikken. Trond Braut er daglig leder. Virksomheten drives per i dag på hobbybasis, ved siden av full jobb. Nå før jul, er det full aktivitet, mange spill skal nok finne veien under juletreet.
- Faktisk er også januar en god måned. Mange har prøvd nye spill under julen, og vil ha disse selv, sier Siv Braut, som er gift med Trond, og hjelper til litt med pakking og salg. For å gi lokale en mulighet til å studere spillene nærmere, har de åpent hus 18. og 21. desember.
Kun TP
Etter at Kjell Inge hadde måttet vente i nesten et helt år på at en lokal bokhandel skulle skaffe Knizia-spillet Modern Art, hadde begeret rent over, og han var klar for noe mer. Trond, som akkurat da hadde begynt å oppdage det tyske spillmarkedet, var velkjent i spillmiljøene for sin enestående nettressurs for norske brettspill (Brikker og Brett). I 2000 startet de virksomheten med åtte titler.
- Det var et sørgelig tilfang av brettspill i Norge. Mulighetene for en hyggelig spillkveld for voksne lå fremst i TP (Trivial Pursuit), som er et rent kunnskapsspill. Gode strategispill var mangelvare, sier Torgersen, som selv spiller så ofte han har tid. Som deleier i butikken er han nesten forpliktet til å teste mye nye spill.
- Akkurat nå liker jeg veldig godt ”Ticket to Ride”, men spiller mye forskjellig. På en måte er det veldig kjekt å få prøve mye nytt, men samtidig får jeg ikke tid til å blir god i noe, smiler Torgersen.
Tyskland
Brettspillkulturen har endret seg ganske mye. Fra midten av nittitallet har det skjedd mye. Da kom Settlers fra Cartan. Dette utrolig populære spillet har solgt i bøtter og spann, og gjorde noe med folks oppfatning av brettspill. En ny genre var oppstått. Vi fikk Forhandlingsspill.
- Her er det viktigst å være en god forhandler, istedenfor krig. Dette ga spillene en ny dimensjon, sier Torgersen. Settlers var begynnelsen på en rekke populære spill fra Tyskland. I Europa generelt, og Tyskland spesielt har det vært en stor kultur for brettspill.
Kvalitet
I 2000 importerte Spillskrinet åtte titler. I 2004 har de rundt 200 på lager.
- Vi velger alltid ut titlene selv, har ikke alt, med det skal være kvalitet. Ambisjon er å få de beste spillene ut på det norske markedet, sier Torgersen. Han tror brettspill blir stadig mer sosialt akseptert, og at det er en flott måte å samles på. Her kan venner og familie ha en hyggelig kveld sammen.
- I dag drives virksomheten som en hobby, men før eller senere kommer vi til et bristepunkt. Da vil det eventuelt tvinge seg frem at vi engasjerer oss sterkere. Nå prøver vi å bygge opp en god forretningsmessig drift, sier Torgersen. Internett er den viktigste distribusjonskanalen, men en og annen kunde kommer innom i Kjelleren på Forus. På sikt kan det hende de starter en butikk i distriktet. I tillegg til butikken driver de også et nettbasert ressurssenter for spillentusiaster. Her kan du finne nye spillepartnere, eller finne regler du har mistet.
- Spill er en fin aktivitet, ikke bare for unger, sier Torgersen.
Redaktør -