Ambulansene til Rogaland Røde Kors
Ambulansene til Rogaland Røde Kors hjelpekorps har i mange tilfeller ikke blitt varslet eller brukt ved større hendelser og katastrofeøvelser i distriktet. Men dette skal det bli en slutt på.
Nå er nemlig ambulansetjenesten ved Stavanger Universitetssykehus blitt enig med Røde Kors om bruken av ambulansene.
- Fylkeskommunen gjorde vedtak om en økonomisk støtte til katastrofeberedskap med ambulanser fra Røde Kors Hjelpekorps og Norsk Folkehjelp allerede på midten av nittitallet. Her ble det bevilget litt penger til hver av organisasjonene for å holde bilene i katastrofeberedskap, forklarer leder for ambulansetjeneste og syketransport ved Stavanger Universitetssykehus, Johannes Lokøy.
Problemet er at politiet og helsevesenet i for liten grad har benyttet seg av ambulansene som de frivillige organisasjonene råder over.
- I en katastrofesituasjon er redningsarbeid politiet sitt ansvar, mens mens sykehuset har bidratt med ambulanser fra sin beredskap uten å ha et ansvar for rekvirering av tilleggsberedskap fra foreningene. Da kan det lett skje at hjelpekorpset faller mellom to stoler, sier Lokøy, som kan illustrere det hele med et eksempel fra Sola.
- Under et simulert flykrasj på Sola hentet politiet inn folk fra hjelpekorpset til å foreta søk etter savnede. AMK-sentralen varslet sine egne ambulanser for å håndtere ambulansebiten. De trodde politiet hadde hentet inn hjelpekorpset, inklusive deres ambulanser, mens politiet på sin side trodde AMK-sentralen hadde kontaktet hjelpekorpset. Det endte med at hjelpekorpset sine ambulanser ble stående i garasjen, sier Lokøy.
Men slike kommunikasjonsproblemer skal nå være en saga blott. Før påske ble ambulansetjensten, hjelpekorpset og Norsk Folkehjelp enige om hovedpunktene i en ny avtale som skal sikre at ambulansene som tilhører de frivillige organisasjonene i distriktet faktisk blir brukt når det er behov for dem.
- Den nye avtalen gir viktige avklaringer omkring hva partene kan forvente av hverandre og hvilke betingelser som stilles, sier Lokøy. Norsk Folkehjelp stiller med fire biler i beredskap, mens Røde Kors har biler stasjonert i Stavanger, Sola, Sandnes, Kverneland, Bryne, Nærbø og Egersund.
Til daglig råder ambulansesentralen over 16 ambulanser i distriktet, fra Hjelmeland i nord til Sokndal og Lund i sør. Antallet høres høyt ut, men Lokøy understreker at ikke alle ambulansene kan settes inn i en krisesituasjon.
- AMK sentralen kan eksempelvis ved en katastrofe på Sola ikke disponere alle ordinære ambulanser til denne hendelsen. Noen ambulanser må holdes igjen for å ha en forsvarlig dekning for andre akutte situasjoner i dekningsområdet. I så måte er det viktig å ha Røde Kors og Norsk Folkehjelp i bakhånd, sier ambulansesjefen.
Tom Gaudland