Pionerer i blodet

15.08.2005

Rogaland er et foregangsfylke når det gjelder blodtapping i distriktene. Røde Kors har vært sentrale i arbeidet helt siden begynnelsen i 1978.

Rogaland var et av fylkene som ble plukket ut til prøveområde med ambulerende blodtapping i 1978. Tiltaket ble tiljublet både av Sentralsykehuset, Rogaland fylke, og Røde Kors. En sterk pådriver i arbeidet var Lloyd Eikeland, som så blodforsyningen som et spesielt Røde Kors-oppdrag.

 

Etter planlegging, rekruttering av personell og innkjøp av utstyr, kom tappingen i gang i 1979. Første året ble det solgt plasma for 74 000 kroner til Sentralssykehuset. Blodet ble transportert til SiR med Røde Kors sine biler og eget mannskap. Fra nyttår 1980 var Jæren-prosjektet i full virksomhet og ordinær drift. Tappingen ble først satt i gang på Bryne, senere Nærbø, og til slutt Kverneland. Faglig ansvar og tilsyn lå på overlege Peder Østgård. Han var sentral i prosjektet helt til han sluttet i 1995.

 

Skudesnes

I 1980 gjorde en de første forsøkene på tapping også i Skudesnes og Kopervik. Dette ble aldri noen suksess. Behovet og beredskapen ble i stor grad dekket fra Jæren. I tillegg var det vanskelig å få til en hensiktsmessig og rasjonell transport fra nordfylket. Prøveprosjektet ble første gang lagt ned i 1983. I 1984 forsøkte man på nytt. Denne gangen gikk det noe bedre, men tross ivrige medarbeidere, så ble denne virksomheten nedlagt for godt i 1988.

 

Bidrag

I 1983 hadde prosjektet etablert seg skikkelig. Man hadde fått 32 blodtappere og andre på lønningslista i Røde Kors. 21 prosent av blodforbruket ved SiR ble hentet fra Jæren. I 1985 hadde dette steget til 25 prosent. Mang givere var flittige, og i 1984 hadde hele hundre gitt mer enn 15 ganger. De fortjente dermed sitt bronsemerke.

 

HIV

På begynnelsen av 80-tallet og utover ble frykten for at en skulle tappe HIV-smittet blod stadig økende. Dette førte til større iherdighet i blodtappingen på Jæren. En regnet med at smitterisikoen måtte være mindre på bondelandet enn i byen. At blodbankene etter hvert måtte få tilfeller med HIV-smitte ble regnet som uunngåelig. I august 1983 ble første smittede blod gitt til en kvinne i forbindelse med en ortopedisk operasjon. Hun overførte dette videre til sin mann. Dette ble først oppdaget i 1987 da ektemannen fikk påvist HIV ved en undersøkelse hos bedriftshelsetjenesten. I den etterfølgende erstatningsrettsaken ble alle offentlige instanser frifunnet. For å kompensere dette noe, fikk ekteparets to barn 500.000 fra fylkesutvalget. I tillegg fikk de like mye fra staten. Overlege Peder Østgård var svært glad over dette politiske vedtaket.

 

Stabilt

I januar 1995 ble et forsinket 15-årsjubileum feiret. Peder Østgård trakk seg som konsultativ medlem i transfusjonsutvalget. Tor Hervig hadde allerede overtatt Østgårds øvrige posisjoner. Han understreket at prosjektet måtte fortsette. Fra våren 1995 gikk tappetjenesten inn i en vanskelig periode. Det ble vanskelig å holde og rekruttere fagfolk til tappearbeidet, og mange av de friville ville trappe ned. Nytt personale ble lært opp, og frivillige medarbeidere ble stimulert gjennom fagmøter på sykehuset. I tillegg ble også utstyret oppgradert. I 1997 ble bioingeniør Randi Listøl Thu ansatt for å være faglig leder for tappepersonalet på Jæren. Denne felles innsatsen ga resultater. Tappetjenesten fungerer igjen stabilt, og er en viktig faktor for å dekke Universitetssykehusets behov for blodprodukter. Siste grein på blodgiverstammen er Egersund, der de nå tapper en gang i uken.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...