Sayyare Hamit og Perhat Telet fremfører en flott dans til stor jubel fra publikum.
Det dufter herlig fra kjøkkenet i Røde Kors-huset i Stavanger. Mat fra den kinesiske provinsen Uiygurstan står på menyen. Det lover godt.
- Noen ganger har vi bare kaffedrøs. Andre ganger er det middagsservering, forklarer Carina Neuenkirchen Rakstand. Sammen med Dunja Ibradzic er hun ansvarlig for flyktningeguideprosjektet i Rogaland, og det er flyktninger og guidene deres som er samlet i Røde Kors-huset. Annenhver torsdag arrangeres nemlig kafé her, hvor formålet er at flyktninger og guider skal få møte likesinnede.
Mange nasjonaliteter
Denne torsdagen er naturlig nok mennesker fra Uiygurstan godt representert. Men vi treffer også folk fra andre nasjonaliteter, blant annet Jemlem Goytoame fra Eritrea. Hun har bodd i Norge i sju år, men fikk først kontakt med en flyktningeguide i fjor. Hennes norske følgesvenn heter Ester-Lise Hope.
- Vi har vært sammen fra november i fjor, forklarer Hope, som tok kurs om høsten for å forberede seg til rollen som flyktningeguide.
- Nå har vi blitt gode venner, og vi prøver å møtes en gang i uken, sier Hope.
Nei til komle
En flyktningeguide skal egentlig være en slags hjelper for flyktningen, hvor ting som er selvsagte for oss nordmenn – som for eksempel bussruter og legekontorer – kanskje ikke er like enkelt for en innvandrer.
- Slik ble det ikke for oss. Jemlem har jo bodd så lenge i Norge at hun vet mer om disse tingene enn meg, smiler Hope, som har hatt med sin egen familie på middagsbesøk hos sine eritreiske venner.
- Vi lager nok litt sterkere mat i Eritrea enn Norge, humrer Jemlem Goytoame, og tilføyer at hun godt kan spise norsk mat, bare det ikke er komle eller pinnekjøtt.
- Spesielt fiskerettene er bra her i Norge, understreker hun.
Forebygger intoleranse
På kafeen går drøsen om løst og fast. Maten som serveres er en velsmakende risrett med grønnsaker og kjøtt. En type søtt brød med innbakt kjøttfyll står også på menyen. Også er det underholdning – fra Uiygurstan, selvsagt. Tenåringene Sayyare Hamit og Perhat Telet er iført nasjonale kostymer, og fremfører en flott dans til stor jubel fra publikum.
- Alle deltakere i flyktningeguideprosjektet kan komme hit, sier Carina Neuenkirchen Rakstand. I dag driver Røde Kors guideprosjekt i Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Egersund.
- Vi ser at det er viktig å ha en møteplass for flyktninger og lokalbefolkning, et sted der minoritetene kan møte majoritetene. På den måten forebygger vi fremmedfrykt og intoleranse, sier hun.
Tom Gaudland