Tor Arne Espedal, Hugo Bergsaker og Tom Haugen med hjertestarteren som reddet liv i Sirdalen.
Klokken er 17.55 den 21. januar. En mann faller om rett ved Røde Kors-hytta i Sirdalen. Han har hjertestans og det er langt til nærmeste sykehus. Takket være Røde Kors hjelpekorps og hjertestarteren lever denne mannen i dag.
- Det kommer en mann løpende inn i hytta og forteller at noen har falt om. Vi skjønner fort at det er alvor, sier Hugo Bergsaker i hjelpekorpset.
Mannen kollapset ca 30 meter fra hytta og når de kommer til er det åpenbart at mannen har hatt hjertestans.
- Det hele gikk veldig fort. Vi startet med hjerte-lungeredning (HLR) og bare tre minutter etter at vi får meldingen kan vi gi det første sjokket med hjertestarteren, sier Bergsaker.
- Det var rart å merke at det vi har øvd på sitter i hodet. Jeg ga først 15 kompresjoner, men fikk bare beskjed om å fortsette, fordi regelverket for HLR er endret. Det skal nå være 30 kompresjoner og så to munn-til-munn innblåsninger, sier Bergsaker.
Lær deg førstehjelp
For guttene er det et bevis på at folk er nødt til å kunne hjerte-lungeredning.
- Det er utrolig viktig at første mann til stedet kommer i gang med basal førstehjelp, før en eventuell hjertestarter er tilgjengelig, sier Tor Arne Espedal.
Guttene sier at de 10-15 første minuttene etter en hjertestans er de mest kritiske.
- Hvis ingenting er gjort i påvente av en hjertestarter, så er det bortkastet. Da vil ikke en hjertestarter hjelpe. Hjerte-lungeredning er helt nødvendig, sier Bergsaker.
Tom Haugen stemmer i:
- Det nytter ikke å stå og se på. Hjerte-lungeredning vil kjøpe deg tid mens du venter på hjertestarteren. Det sørger for at det kommer blod til hjernen og gir pasienten svært bedre prognoser.
Flere steder er det hjertestartere tilgjengelige. Og de er blitt enklere i bruk.
- Til og med nærbutikken i Sirdal har hjertestarter. Der er med andre ord mange flere hjertestartere tilgjengelig. Det er positivt og vi ser resultater av det.
Redaktør -