Milliongave til snøscootere

20.08.2007
Milliongave til snøscootere
scootergave

Sparebank1 SR-bank har opprettet et fond på 5 millioner kroner øremerket innkjøp av snøscootere til fjellredningstjenesten. Med en scooterpris på mellom 100.000 og 200.000 kroner betyr dette at det kan bli 25 nye snøscootere i fjellet de neste fire årene.

Det er Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Rovernes beredskapsgruppe og Øvre Sirdal leitelag som skal dele på milliongaven fra banken. Pengene er satt i et fond som skal brukes over fire år, og de frivillige organisasjonene kan søke om midler fra fondet når behovet oppstår.

- Pengene skal brukes i Agder-fylkene, Rogaland og deler av Hordaland, kort sagt på steder hvor Sparebank1 SR-bank har kontorer, sier bankens administrerende direktør, Terje Vareberg. Han forteller at det var banken som på eget initiativ valgte å opprette et snøscooterfond.

- Litt av bankens verdigrunnlag går ut på at vi skal bygge gode samfunn å bo i. Folks fritid er viktig i så måte, og det å gjøre ferdsel i fjellet tryggere, passer godt i denne sammenhengen, forklarer Vareberg.

For tre år siden ga banken 3,5 million kroner til Redningsselskapet. Pengene finansierte en redningsbåt i Ryfylke, bemannet av et frivillig sjøredningskorps.

- Det er ingen tvil om at samfunnet er helt avhengig av det frivillige arbeidet. Ved å støtte de frivillige organisasjonene gir vi en honnør til de medlemmene som stiller opp, mener sparebanksjefen.

 

Sporer til innsats

Nestleder i distriktsstyret til Røde Kors i Rogaland, Turid Mong, er enig.

- En gave på 5 millioner kroner sporer til ekstra innsats hos de frivillige, sier hun.

Rekrutteringen til hjelpekorpset er variabel, og Røde Kors har valgt å skreddersy fjelltjenesten for å gjøre den mer attraktiv for frivillige.

- Vi har blant annet opprettet en egen skipatrulje i Ålsheia. Dette er en fast aktivitet som kan være med på å trekke folk, sier Mong. Hun har merket seg en endring i folks innstilling til det frivillige arbeidet.

- Før var folk mer innstilt på å delta for deltagelsens skyld. Nå skal de ha litt igjen for innsatsen. Da er opplegget i Ålsheia perfekt.

 

- Ikke alltid flyvær

Scootergaven vil komme godt med for å styrke beredskapen i fjellet.

- Det er ikke alltid det er flyvær, påpeker Turid Mong, og trekker fram den tragiske hendelsen på Hardangervidda, hvor to skotske skiløpere omkom. Da var det en snøscooterpatrulje fra Røde Kors som kom den tredje skiløperen til unnsetning.

I Sirdal har Røde Kors flere stasjoner. På Sinnes er det Sandnes Røde Kors Hjelpekorps som har ansvaret, og her er det stasjonert to snøscootere. Det kunne godt vært flere.

- En av scooterne står klar til innsats i nærområdet rundt stasjonen, mens den andre er på en tilhenger, slik at den kan kobles på bilen og fraktes dit det trengs, forklarer administrator Marthe Kristine Rasmussen i hjelpekorpset. Ved større arrangement, som for eksempel Sesilåmi, må de låne scootere fra andre hjelpekorps, samtidig som beredskapen ved stasjonen på Sinnes svekkes. I påske, vinterferie og de travleste helgene er fire personer med i skipatruljen i Ålsheia, mens stasjonen på Sinnes bemannes av 7-8 stykker.

 

Utenkelig uten frivillige

- Det er ikke mulig å tenke seg en situasjon hvor vi står uten frivillige mannskaper. De er en del av vår humanitære kultur, sier sjef for hovedredningssentralen på Sola, Olav Sønderland.

- I så måte er gaven fra sparebanken med på å holde ved like interessen og engasjementet. Gaven er rett og slett storveies, og kan gi et godt løft for beredskapen i fjellet. Her er det åpnet for innkjøp av mange scootere med tilhørende utstyr, sier Sønderland. Han deltok på den offisielle overrekkelsen av gaven under Sesilåmi siste helgen i mars, og benyttet anledningen til å skryte uhemmet både av banken og av organisasjonene som får nyte godt av pengegaven.

Men penger er ikke alt. En trussel mot den frivillige beredskapen er rekrutteringen, hvor rigide arbeidsgivere stikker kjepper i hjulene.

- Vi ser stadig oftere at det kan være vanskelig å få fri fra arbeidet for å drive redningsarbeid. Dette er en problemstilling vi må ta fatt i. Derfor har begge hovedredningssentralene skrevet brev til arbeidsgiverorganisasjonene, hvor vi peker på at folk må gis fri til livreddende arbeid. Dette er det behov for, understreker Sønderland.

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...