Røde Kors Skipatrulje er på plass når det skjer uhell i alpinanlegget på Ålsheia Skisenter
Det er kramsnø, regn og tåke i Sirdal. Allikevel skal det mer til for å holde folk unna alpinanlegget en søndags formiddag. Derfor er også Røde Kors Skipatrulje på plass på Ålsheia Skisenter, uavhengig av vær og kjøreforhold.
- Vi er her oppe hver eneste helg, og har ansvar for sanitet og sikkerhetsbiten, forteller prosjektansvarlig Atle Døskeland.
De sjekker blant annet at nødstoppet fungerer og at trekket virker som det skal. I tillegg sikrer de skrenter og merker unaturlige momenter som kan være til fare for brukerne av bakken.
Totalt er det 21 personer fra organisasjonen som gjør en frivillig innsats i bakken. Fire personer er til stede lørdag og søndag fra klokken ni til klokken fire for å forebygge skader og verne om skivettreglene.
Det er Sandnes Røde Kors som driver skipatruljen, men også medlemmer fra andre områder kan melde sin interesse hvis de ønsker å delta i skipatruljen.
- Vi ønsker å bygge opp miljøet jærkorpsene i mellom, sier Døskeland.
Trygghet
Patruljen passer på at folk kjører forsvarlig i bakken og i trekket, og at de har respekt for sikkerhetsreglene. Det er foreksempel påbudt med sikkerhetsreim på snowboard.
- Vi passer på at vikeplikten overholdes, og at det ikke kjøres sikksakk i trekket. At det vises sunn fornuft, rett og slett, sier Døskeland.
Røde Kors Skipatrulje står overfor vanskelige utfordringer i forhold til redningsarbeidet i et slikt alpint miljø. Bratt terreng og isete underlag gjør ofte arbeidet krevende. Patruljen får mange positive tilbakemeldinger på arbeidet de gjør, fra skikjørere som synes det er en fin trygghet å ha Røde Kors i bakken.
- Forbipasserende er veldig flinke til å gi oss beskjed når noen faller i bakken og skader seg. I år har vi hatt lite skader. 40 skader totalt. Av dem var det 4 alvorlige. De vanligste skadene er beinbrudd, relatert til håndledd og fot, samt slag mot hode. Demed blir det en del spjelking, sier han.
Praksis
- På en dag som dette kjører folk veldig forsiktig. Det er bare fem-seks meter sikt. Uhellene skjer som oftest på de dagene det er fint vær, sier Døskeland.
For å være med i skipatruljen kreves det kurs i førstehjelp. Det vil de garantert få bruk for.
- Det som er veldig bra med å være med i skipatruljen, er at vi får praktisert førstehjelp. Det er en god erfaring. I tillegg får vi snøscootertrening, sier Døskeland.
Røde Kors Skipatrulje er ute i alpinanlegget, uansett om været stopper folk fra å dra i bakken. Hvis trekket er stengt, brukes tiden til blant annet sikringsarbeid.
Redaktør -