Tatt av skred

20.08.2007
Tatt av skred
Mannskaper fra Røde Kors søker gjennom skredområdet i Sirdalen. Denne gangen er det heldigvis bare en øvelse, men det kan fort bli alvor.

Alarmen går. Et halvt dusin skiløpere er tatt av snøskred i Sirdalen. De har små sjanser for å overleve. Likevel settes en stor redningsoperasjon i sving for å finne dem.

Scenariet kunne vært virkelighet, men denne gang er det heldigvis en øvelse.

- 70 prosent av dem som blir tatt av snøskred, er i live når skredet stopper. Men det første kvarteret har avgjørende betydning, forklarer Kari Torgersen i Norges Røde Kors.

Vi befinner oss et par kilometer fra skitrekket på Fidjeland. Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Rovernes beredskapsgruppe, Norsk Radio Relæ Liga (NRRL), Øvre Sirdal Leitegruppe, Norske Redningshunder, Sivilforsvaret, politiet, Norsk luftambulanse og Forsvarets redningstjeneste er på plass for å redde ut mennesker fra et fingert snøskred. Fra en trygg posisjon utenfor skredområdet følger observatører og øvingsledelse det som skjer noen hundre meter bortenfor. Lavinehunder gjennomsøker området. Mannskaper sliter seg opp den bratte skråningen og søker med lange stenger. Noen bruker elektronisk utstyr i søket. Dette fordrer imidlertid at de skredtatte er utstyrt med elektroniske sendere.

 

Skredkurs

- Et funn! Vi har et funn!

Meldingen gjaller nedover dalsidene. Ett av søkelagene har funnet et barn i 8-10-årsalderen. Barnet graves forsiktig ut, og man iverksetter hjerte-/lungeredning. Fjellduker spennes opp for å beskytte mot vind. Barnet løftes forsiktig over på en pulk, og fraktes ned til et ventende legehelikopter. Samtidig har andre lag lokalisert nye ofre i skredområdet. Snøspadene går nesten varme.

- Sirdalen har tatt liv før, så dette er i høyeste grad en realistisk øvelse, mener kursinstruktør Kristian Bryn i Trysil Røde Kors Hjelpekorps. Han har tilbragt ei uke på skredkurs for å lære opp 24 kursdeltakere i livreddende arbeid i fjellet.

- Første bud på kurset er å lære hvordan man vurderer rasfaren og sikkerheten i området før man sender letemannskaper inn, forklarer Bryn. Snøkjennskap, veivalg og ferdsel er andre viktige stikkord.

- De som tar dette kurset, skal ha ledende funksjoner dersom det oppstår et skred. De skal også lære opp andre i fjellredning, sier instruktøren, som tilføyer at kurset er et samvirke mellom ulike organisasjoner, og at deltakerne kommer fra blant annet Folkehjelpen, Røde Kors og forsvaret.

 

Alle ressurser

Like ved skredområdet står et politihelikopter. Også Luftambulansen og 330-skvadronen har funnet veien. Begge har tatt med utstyr, og står klar til å frakte pasienter ut.

Et snøskred er blant de verst tenkelige skadested, sett fra et redningsperspektiv.

- Skadestedet ligger som regel vanskelig til. Dessuten ser du ikke de skadde. Og du jobber mot klokka, sier øvingsleder Egil Torpe.

- Derfor settes alle ressurser inn i redningen. En gang jeg ankom et skred i helikopter, stod det allerede tre helikoptre fra Luftambulansen på stedet. Landets eneste politihelikopter flys også inn fra Gardermoen. I så måte blir dette realistisk på øvelsen, påpeker Torpe.

Øvingslederen har knapt fullført setningen, før Seakingen sirkler over området og heiser ned en vaier. En av de skredtatte ligger så vanskelig til, at hun må heises opp i helikopteret. Det hele er gjort på minutter. Profesjonelle hender sørger for at markør Barbro Lunde fraktes i sikkerhet.

 

Stolt

Øvingslederen legger ikke skjul på at han er stolt over at 330-skvadronen, politiet og luftambulansen er med.

- Det er virkelig flott at de profesjonelle redningsmannskapene vektlegger denne øvelsen like tungt som oss frivillige, sier han.

- En selvfølge, mener sjef for hovedredningssentralen på Sola, Olav Sønderland. Han påpeker at det i Rogaland gjennom flere år har vært jobbet med å etablere en skredberedskap, hvor både profesjonelle instanser og frivillige organisasjoner skal samarbeide. I så måte er samvirkeøvelser som den på Fidjeland svært viktige.

- Vi trener ofte på rask innsats, og arrangerer jevnlig alarmøvelser. Men det er viktig å trene på samvirke også, understreker Sønderland, og nevner som eksempel at Sivilforsvaret lagrer utstyr i hangaren til 330-skvadronen, slik at dette meget raskt kan fraktes ut i helikopter.

 

Tom Gaudland

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...