Nordmenn er verdensmestere i ubeskyttet sex. Derfor får flere og flere klamydia og hiv. Bli med og få folk til å ta et aktivt valg i forhold til sin seksuelle helse. I 2007 ble det oppdaget over 22 000 tilfeller av klamydia i Norge.
De fleste som smittes er mellom 15 og 24 år. Smittetallene for hiv/aids er også de høyeste registrete noensinne. Kondomer beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, men her i Norge ligger vi på verdenstoppen når det gjelder ubeskyttet sex. Derfor er det lite som tyder på at smittetallene kommer til å gå ned med det første. Med Aktivt valg tar Ungdommens Røde Kors sikte på å opplyse ungdom om seksuell helse, og informere om kjønnssykdommer og kondombruk. Medlemmer har gått på kurs og blitt instruktører og holder blant annet foredrag på skoler. De står også på stand og deler ut informasjon og kondomer.
Regler i krig
Kvinner voldtas av soldater. Klasebomber dreper uskyldige barn. Dette er ikke lov. Det finnes faktisk regler i krig. Røde Kors sier i fra hvis reglene brytes. Hver gang en krig bryter ut skjer det grusomme og nedverdigende ting. Sivile blir såret og drept, skoler, kirker og broer blir ødelagt, kvinner blir voldtatt og barn kjemper sammen med soldatene. Mange tror at alt er tillatt i krig, men slik er det faktisk ikke. Det finnes regler i krig, regler som skal prøve å begrense skadene av krigen, og beskytte de som ikke tar del i kamphandlingene. Disse reglene kjenner vi også som Genévekonvensjonene. Røde Kors har et spesielt mandat til å passe på at disse reglene blir fulgt, og vi sier fra når de brytes. Dessverre er det mange som ikke er kjent med krigens regler, noe som fører til at det stadig skjer overgrep i krig og konflikter. Røde Kors Ungdom har derfor en viktig oppgave i å gjøre disse reglene kjent, og vi ønsker en bevisstgjøring i samfunnet. Gjennom temakampanjer, aksjoner, debatter, leserbrev, studiesirkler og andre aktiviteter arbeider vi aktivt for å spre kunnskap og respekt for regler i krig.
Aktiviteter på asylmottak
Å bo på asylmottak kan være både ensomt og kjedelig. Aktivitetstilbudene er gjerne få, og tiden på mottaket kan være lang og vanskelig. Som frivillig i Røde Kors Ungdom kan du gjøre oppholdet litt lettere for unge asylsøkere. Asylmottak er et frivillig botilbud til asylsøkere som kommer til Norge. Til en hver tid er det ca 10.000 asylsøkere som bor på mottak her i landet. Mange av dem er enslige mindreårige, det vil si barn og unge under 18 år som har kommet hit uten foreldre. Mange av disse har opplevd forferdelige ting som krig og konflikt, og de har måttet forlate alt: Venner, familie, skole, nabolaget og alle de er glad i.
Noe av det verste med å bo på asylmottak er usikkerheten mens de venter på at asylsøknaden skal bli behandlet. Denne ventetiden er ofte veldig lang og mange unge bor opptil flere år i asylmottak. For at ventetiden i asylmottaket skal bli lettere, organiserer Røde Kors Ungdom aktiviteter for unge på asylmottak: En kinokveld, en fotballkamp eller en annen sosial sammenkomst kan være bra for å få den vanskelige tilværelsen litt på avstand. Hvilke aktiviteter som arrangeres er opp til de ulike gruppene til Røde Kors Ungdom, og mange ganger blir aktivitetene planlagt i samarbeid med ungdommene på mottaket. I tillegg til å gjøre hverdanen lettere for barn og ungdom på asylmottak, får frivillige som driver med denne aktiviteten møte ungdom fra hele verden og lære nye ting.
Rollespillet ”på flukt”
Vær en flyktning i 24 timer. Rollespillet På flukt viser deg hvordan det er å være på flukt. Over 40 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Mange er jaget fra sine hjem, og har mistet sine nærmeste og alt de eier. Sult, tørste, fattigdom og desperasjon er utfordringer mange flyktninger møter på veien mot en bedre fremtid. I sine nye hjemland er det dessuten mange som møter på fordommer og rasisme. Røde Kors Ungdom arrangerer spillet ”På flukt” for å skape økt forståelse og toleranse i det norske samfunnet. Deltakerne er med spillet i 24 timer, og det gir en forenklet men likevel realistisk opplevelse av det å være flyktning. Rollespillet foregår hovedsakelig utendørs. Spillet er utviklet av den danske pedagogen Steen Cnops Rasmussen.
Redaktør -