Nå kan eldre mennesker oftere få besøk av helsepersonell, familie og frivillige besøksvenner, gjennom fjernsynet.
- Det er helt fantastisk å kunne se barnebarna gjennom fjernsynet, utbryter den 81 år gamle Rolf Hagen i Randaberg. Ikke bare barnebarna som bor i andre byer i Norge, men også besøksvennen fra Røde Kors. - Man kommer så mye nærmere de man snakker med, legger han til.
Mye hjemme
Den pensjonerte banksjefen forteller ivrig om de nye tekniske hjelpemidlene han har fått installert i hjemmet han deler med kona Berit og hunden Tinka. Ved hjelp av elektroniske systemer styres inngangsdøren, lys og varme, samt gir han mulighet til å snakke med andre gjennom videotelefoni. Etter flere hofteoperasjoner har han begrenset mulighet til å bevege seg.
- Jeg ble veldig oppløftet da jeg fikk det. Jeg hadde jo aldri vært i kontakt med slik teknologi før, men det går greit, forteller Hagen.
Videotelefoni er en del av et pilotprosjekt i Stavanger og Randaberg kommune som skal føre til større trygghet, selvstendighet og mestring i eget hjem, samt motvirke isolasjon (se faktaboks).
- Den største utfordringen for det offentlige i årene fremover er mangel på personell. Innen få tiår vil hver fjerde nordmann i yrkesfør alder måtte jobbe med omsorg for å opprettholde det tjenestenivået vi har i dag, forklarer Anne Grødem, koordinator i Randaberg kommune.
- Forventingene og målet med prosjektet er at innbyggerne i kommunen skal kunne bo hjemme lengre, fordi det er det de fleste ønsker. Det er viktig å gi både de pårørende og eldre trygghet til at de eldre kan klare seg, og vi tror teknologien er et hjelpemiddel for det, sier Grødem videre.
Medmenneske
Røde Kors engasjerte seg og opprettet en digital variant av den originale besøkstjenesten.
- Vi ønsket å styrke den menneskelige delen i prosjektet og her stiller frivillige opp som såkalte digitale besøksvenner, sier Nina Elisabeth Molven, leder for omsorgsaktiviteter i Stavanger Røde Kors.
Nye venner
Pensjonist Hagen ser frem til å kunne knytte nye kontakter gjennom videotelefonien, og først på lista er den frivillige besøksvennen Terje Magne Østrem fra Røde Kors
- Det er veldig kjekt å snakke med han og kjekt å møte en ny person på denne måten, sier Hagen.
Østrem understreker at det hadde vært aller best å kunne besøke personlig de som sitter hjemme, men at videotelefoni er et godt alternativ.
- En føler på mange måter at en sitter i hverandres stuer, som om vi sitter vis á vis i hver vår stol, forteller Østrem.
Mer sosialt
I statistisk sentralbyrås siste levekårsundersøkelse kom det frem at personlige besøk til familien og naboen har gått ned de siste årene. Mange hevder dog at internett har forandret folks vaner og ført til at de faktisk er mer sosiale enn før. Besøksvenn Østrem er enig i at behovene våre forandrer seg.
- Videotelefoni kan aldri bli helt slik som et besøk hjemme. Men, neste generasjon blir mye mer vant til dette og ungdommen bruker jo nå skype og andre metoder for å snakke sammen uten å besøke hverandre.
Det er ikke bare ungdommen som er ivrig. Rolf etterlyser listen over andre som har installert videotelefoni hjemme.
- Jeg er veldig opptatt av dette, og å kunne kontakte andre blir veldig bra, sier han med et smil.
Faktaboks:
• ”Felles Utviklingsprosjekt innen Velferdsteknologi” er drevet av Stavanger og Randaberg kommune, Stavanger Universitetsykehus, Altibox, Lyse og Stavanger Universitet.
• Hittil er 19 hjem tilknyttet systemet
• Elektroniske hjelpemidler i hjemmet inkluderer:
- Videotelefoni
- Elektronisk styring av gardiner, lys og varme
- Pårørendevarsling
- Dørtelefon med kamera
- Brannvarsling med direktevarsling til brannvesenet
- Innbruddsalarm med varsling til vaktselskap og pårørende
• Røde Kors rekrutterer digitale besøksvenner
Redaktør -