Gatemeglerne Håkon Nilsen og Ellen Holterman fikk velfortjent skryt av justisminister Grete Faremo og Sandnes-ordfører Stanley Wirak.
Elevene på barne- og ungdomslinjen ved Gand videregående skole deltar i Røde Kors og Sandnes kommune sitt gatemeglerprosjekt. 60 ungdommer har gått på kurs og lært hvordan man løser konflikter.
Justisminister Grete Faremo og Sandnes-ordfører Stanley Wirak fikk nylig presentert prosjektet av de entusiastiske ungdommene. De la ikke skjul på at de var imponerte.
- Det er viktig å finne ut hvilke verktøy som finnes, og som virker, i kampen mot kriminalitet. Politiet kan gjøre mye. I samarbeid med organisasjoner kan de gjøre enda mer, men de må ha med ungdommen selv om de skal lykkes, sier justisminister Grete Faremo.
Tredje i landet
Gatemeglingsprosjektet går ut på å lære ungdommene teknikker for hvordan man forebygger og behandler konflikter.
- Teknikkene kan brukes på gata, i skolen, i heimen eller andre steder hvor konflikter oppstår, sier Sveinung Rotevatn, som er Sandnes Røde Kors sin ansvarlige for prosjektet.
- Så langt har vi lært opp 16 instruktører, og 60 ungdommer har gått kurs og blitt gatemeglere. De er veldig engasjerte og entusiastiske. Vi jobber med å holde instruktørene varme, og håper at prosjektet skal føre til et miljø som er selvrekrutterende, forteller han.
Oslo har hatt gatemeglere siden 2004. I 2010 fulgte Tromsø etter. Sandnes er tredje by i Norge som trykker Røde Kors sitt opplegg til sitt bryst.
Mer bevisste
Det spesielle i Sandnes, er at prosjektet er knyttet til en skoleklasse.
- Disse elevene går på en linje som lett kan relateres til prosjektet. Denne klassen på Gand videregående skole er pilotene i vårt gatemeglerprosjekt, men det kan hende vi viderefører det til andre skoler og klasser senere, sier Rotevatn.
Flere av gatemeglerne fra Sandnes går også dag- og natteravn. Der får de bruk for teknikkene. Meglerne skal gi seg til kjenne og være nøytrale i en konflikt.
- Det handler mye om bevisstgjøring, sier Sveinung Rotevatn.
Sandnes Røde Kors og gatemeglerprosjektet har også startet et samarbeid med Universitetet i Stavanger. Fire studenter deltar i samarbeidet. De skal også forske på gatemeglerprosjektet.
- Vi driver i tillegg et prosjekt for å få i gang en gatemeglerordning i Romania, forteller Rotevatn.
Kunne unngått straff
I midten av april hadde klassen ved Gand videregående skole besøk av justisminister Grete Faremo og ordfører Stanley Wirak. Ordføreren understreket at Sandnes kommune tok ungdommenes utfordringer på alvor.
- Sandnes er en by i vekst, og vi har en ung befolkning. 30 prosent er under 19 år. Det betyr at vi har en stor ungdomsflokk. Vi forsøker å legge godt til rette for dem. Gatemeglerne er viktige for å forebygge og dempe konflikter, og hindre at det kommer opp for mange saker i konfliktrådet, sa Wirak før elevene presenterte prosjektet gjennom rollespill og vitnesbyrd om hvordan lærdommen kunne brukes.
- Jeg har en kompis som fikk fengselsstraff etter en slåsskamp som skyldtes en misforståelse. Hadde jeg visst det jeg vet om megling i dag, kunne jeg ha stoppet den situasjonen, fortalte gatemegler Håkon Nilsen.
- Hvordan bruker du det du har lært en fredagskveld på byen? spurte Faremo.
- Jeg har lært meg å holde meg unna bråk. Det å være gatemegler forplikter også i så måte. Vi vil ikke havne i trøbbel når vi har gjennomgått den opplæringen, mente Nilsen.
Ikke partiske
Kursene for instruktører og gatemeglere har blitt arrangert på Sandnes Røde Kors sin hytte i Sirdal. Ellen Holterman, elevrådsleder ved Gand videregående skole, understreket at de fikk kunnskap og erfaringer de tok med seg resten av livet.
- Vi har lært å kjenne oss selv, vårt eget sinne og våre egne konflikter. Vi er mer bevisste hvordan vi skal takle det, fortalte hun.
Hanne Sofie Wernø Nilsson fra Røde Kors Ungdom håper at gatemeglerne skal bli kjent blant ungdom ute på byen.
- Vi håper at vi vil oppnå at folk på byen selv tar kontakt med oss når en konflikt er under oppseiling, fordi de vet at vi kan være nøytrale og hjelpe uten å være en part i det som skjer, mente Wernø Nilsson.
Justisminister Grete Faremo avsluttet presentasjonen med å gi skryt til ungdommene.
- Det er imponerende å høre hvor mye dere bidrar med. Jeg kan lese mange rapporter som viser det samme, men det er mye nyttigere for meg og møte dere og høre dere fortelle det med egne ord, sa Faremo, og la til at departementet sin pott til gatemeglingsprosjektet er doblet det siste året.
Magnar Riveland