Lars Martin Riskedal (17) fra Hjelmeland Røde Kors hjelpekorps er vararepresentant til styret i Rogaland Røde Kors. Han er den yngste i det nye distriktsstyret.
-Det er viktig at det er ungdom med i styret, og det er viktig at det er noen fra Ryfylke og fra de små lokalforeningene. Jeg ser fram til å engasjere meg. Det er spennende å få være med og legge til rette for Røde Kors sine aktiviteter framover, sier Riskedal som også er vararepresentant til styret i lokallaget i Hjelmeland.
Laget båre – ble medlem
Lars Martin Riskedal fikk sitt første møte med Røde Kors for tre år siden. Han var på et ungdomsarrangement i Trodla-Tysdal i Årdal – en veiløs gård med turisthytte og reiselivsvirksomhet.
-Det lokale hjelpekorpset var til stede på dette arrangementet som sanitetsvakter. Noen av oss som var der, var mer interesserte i å snakke med Røde Kors-folkene enn å være med på resten av arrangementet. Det skjønte folkene fra hjelpekorpset, og før vi dro derifra laget de en improvisert oppgave til oss. Vi skulle lage en båre. Jeg visste at jeg kom til å bli med i hjelpekorpset da jeg reiste fra Trodla-Tysdal, og noen måneder senere tok jeg det første kurset og meldte meg inn, forteller han.
Riskedal har følt seg velkommen i Hjelmeland Røde Kors hjelpekorps fra dag én. Han har også fått både oppgaver og ansvar og god oppfølging.
-Vi var to 17-åringer som dro i gang og organiserte alt på den siste øvelsen vår. Det er kjekt å få så mye ansvar. De erfarne i foreningen er flinke til å ta imot oss. Det er viktig å ha både unge og voksne i korpset. Det er mange som blir mindre aktive når de stifter familie, men heldigvis ser vi også at vi får nye medlemmer som er i godt voksen alder når de melder seg inn, sier Lars Martin Riskedal.
Mobilfri påske
Hjelmeland er en liten kommune i folketall, men en stor kommune i areal. Det betyr at det er store områder som skal dekkes, men få personer å rekruttere fra. Mestedelen av arealet er også heiområder.
-Vi har vakt i Blåsjø-området hver påske. Det er noe folk virkelig ser fram til – kanskje særlig de unge i foreningen. Halvparten av de 15 mest aktive i hjelpekorpset er under 25 år. Påskeuken langt til fjells, uten mobiltelefoner – kun med internt Røde Kors-samband, er viktig for å sveise sammen gjengen. Vi merker også at påsketuristene setter pris på at vi er der. Røde Kors-flagget på hytteveggen skaper trygghet, mener Riskedal, som har blitt godt kjent i fjellområdene.
-Det er langt inn til Blåfjell. Sist brukte vi seks timer med skuter. Vi passer også på å ha øvelser andre steder i heia. Jeg begynner å gjøre meg kjent, men noen av de mer erfarne i korpset er helt rå på lokalkunnskap i heia, sier han.
En annen ting som gjør Hjelmeland Røde Kors hjelpekorps attraktivt, er ambulansetjenesten.
-Det er ikke uvanlig at Røde Kors har ambulanse og ambulansepersonell, men det spesielle i Hjelmeland er at hjelpekorpset drifter kommunens hovedambulansetjeneste. Ambulansedriften er skilt ut som et eget selskap. Det er nok enkelte som blir med i hjelpekorpset fordi ambulansetjenesten frister, tror Riskedal.
Magnar Riveland