160 ungdommer har lært ikke-voldelig kommunikasjon gjennom gatemeglingsprosjektet i Sandnes. Stadig flere går gjennom den samme opplæringen i Harghita og Bucuresti i Romania.
Rogaland Røde Kors har samarbeidet med Røde Kors i Romania i mange år, men samarbeidet har ikke omfattet ungdom. Ungdomssamarbeidet startet for et år siden. Da reiste representanter fra Rogaland Røde Kors Ungdom til Romania for å snakke med frivillig ungdom der.
-Målet var å finne noe vi kunne samarbeide om. Det skulle være et rent ungdomsprosjekt på begge sider, og det skulle være et gjensidig samarbeid – ikke et hjelpeprosjekt. Vi fant ut at gatemegling var det som passet best, forteller Hanne Sofie Wernø Nilsson, leder i Sandnes Røde Kors Ungdom, operativ koordinator for Sandnes gatemegling og leder for Romania-prosjektet.
Gatemeglingsprosjektet går ut på å gi ungdom et verktøy for å løse konflikter uten å ty til vold. På Sandnes er det etter hvert mange som har blitt instruktører og sertifiserte gatemeglere. Enda flere har vært gjennom konfliktverksted og lært teknikkene som brukes.
-I august i fjor hadde vi besøk av to ungdommer fra Harghita og to fra Bucuresti. De var med oss på samling i Røde Kors-hytta i Sirdal. Vi hadde instruktørkurs med fem norske og fire rumenske deltakere. Seinere har vi sendt folk til Romania som har vært med og arrangert konfliktverksteder. Det er flere sertifiserte meglere og 20 instruktører i Romania nå, og de er i gang med kurs og konfliktverksteder, forteller Wernø Nilsson.
-Vi har kontakt gjennom felles Facebook-gruppe og skal ha en fellessamling til høsten. Rogaland Røde Kors Ungdom har opprettet et eget arbeidsutvalg for internasjonale saker, og vi vurderer å utvide samarbeidet til flere ting enn bare megling, sier hun.
Til tross for kulturforskjeller, har ungdommene lært at innholdet i gatemegling fungerer like godt begge steder.
-Kursene med deltakere fra begge landene er veldig annerledes fra de ordinære kursene vi har. Når vi skal dramatisere en konfliktsituasjon, griper de norske ungdommene gjerne tak i en ganske dagligdags krangel i en jentegjeng. De rumenske konstruerer gjerne en konflikt mellom rumenere og rom-folk eller mellom folk fra forskjellige sosiale klasser. Da er det nyttig å se at metodikken og verktøyene fungerer like godt uavhengig av hvilken type konflikt som skal løses. Vi tenker likt, selv om utgangspunktet og innfallsvinkelen er forskjellig. Vi får flere perspektiver og lærer av det, mener Wernø Nilsson.
Sandnes er så langt den eneste lokalforeningen i Rogaland som har begynt med gatemegling. Hanne Sofie Wernø Nilsson håper at flere starter opp.
-Vi har hatt folk fra andre steder som deltakere på konfliktverkstedene våre, men det er ingen andre som har satt i gang egne prosjekter. Virkemidlene og verktøyene passer like godt hvor som helst. Vi ser at de virker, understreker hun.
Magnar Riveland