Karin Apeland, t.h., Signe Nysted, t.v.
Bryne Røde Kors har nettopp revidert beredskapsplanen og er klare til å takle f.eks en stor ulykke i regionen. Men aller helst håper de at det aldri blir nødvendig.
- Vi ønsker å være til stede for dem som måtte trenge det. Være et medmenneske og hjelpe til med å støtte de nødvendigste behovene under en krisesituasjon, forteller Signe Nysted, leder for Bryne Røde Kors.
Hun forteller at BRK blant annet har vært en sentral aktør for flyktningene fra Aceh-provinsen, i etterkant av tsunamikatastrofen 2. juledag i fjor.
- Det startet med at vi holdt åpent hus for dem som ønsket et sted å samles. Senere har denne gruppen fortsatt samlingene hos oss. Vi har også arrangert aktivitetsdager for dem, og har blant annet vært i Kongeparken, Dyreparken, på Stavtjørn og feiret St. hans sammen, sier Nysted.
Også en annen gruppe har fått sitt utspring fra BRK. Det er ”mannfolkgruppen”, som består av menn fra mange ulike land. På aktiviteter tar de også med koner og barn. Røde Kors-lederen håper at mannfolkgruppen med tiden også vil inkludere etniske nordmenn. I nærmeste framtid er det planlagt å arrangere et førstehjelpskurs/livredningskurs for gruppen.
Ny beredskapsplan
- Hva er poenget med å ha en beredskapsplan?
- Vi må ha planene i orden, og vi ønsker å ha fokus på beredskapen. Det er også viktig å ha retningslinjer for hvordan vi best skal organisere oss i en stor eller liten krisesituasjon. En annen viktig grunn for å utarbeide en skikkelig beredskapsplan, er å vise kommunen hva vi kan hjelpe til med, sier Nysted.
Nysted er også opptatt av rekrutteringen til Bryne Røde Kors, og ser med glede og begeistring over oppslutningen som Barnas Røde Kors (BARK) har fått. Karin Apeland er en av lederne for BARK-en.
- Cirka 50 barn er påmeldt hos oss, så vi er overveldet over interessen. BARK-en er for barn i 1.-4. klasse og de får blant annet opplæring i førstehjelp, og barna lærer veldig fort. I tillegg har vi vært en del ute; laget gapahuk, teltet, laget mat på bål og lært om blomster og trær, forteller Karin Apeland.
Allsidige aktiviteter
Når BARK-en foregår inne, går det i baking, gipslaging og andre formingsaktiviteter. BARK-entusiastene kan gjerne tenke seg å utvide tilbudet til å være for barn t.o.m 7. klasse. Utfordringen er å finne flere ledere som kan tenke seg å være med.
Det viktigste med BARK-en er å lære å være snille med hverandre. Apeland ser at BARK-en også er en fin måte å få spredd Røde Kors-idèen på – idèen om å gjøre noe uselvisk for andre gjennom de syv RK-prinsippene.
- BARK-en skal være et tilbud for alle barn, og vi har ingen andre krav enn at barna må ha med uteklær. Foreldrene må ikke stille på dugnader, og man trenger ikke være medlem i Røde Kors for å være med. Målet er at absolutt alle kan være med – uansett hvilke ressurser familiene deres kan stille med. Og om noen ikke har uteklær, er vi behjelpelige med det også, forteller Apeland.
Å utgjøre en forskjell
BARK-en har også holdt salgsutstilling av kunst som barna selv har laget. Utstillingen i vår ble en stor suksess:
- Foresatte og besteforeldre fikk komme og kjøpe av kunstverkene, og totalt 2000 kroner kom inn. Disse gikk direkte til innkjøp av leker og skolemateriell for barn i Romania. Morten Brekke, leder for internasjonalt utvalg i Rogaland Røde Kors, stod for innkjøpene og leverte gavene rundt til ulike familier, forteller Apeland.
Da Morten Brekke kom hjem til Norge, fikk barna se bilder fra Romania – og hva pengene hadde gått til. Reaksjonene uteble ikke.
- ”Hjelpte vi noen andre med tegningene våre?” var spørsmålet. De var glade og overrasket over at det de hadde gjort, kunne bety så mye for noen andre. At de kunne utgjøre en forskjell. Barna ble både stolte og imponerte, forteller Apeland.
Redaktør -