Flyktningekonsulent Gerd Vassbø søker flyktningeguider i Egersund.
Nytt land, fremmed språk, annerledes kultur og nye mennesker. Dette er noen av utfordringene som flyktninger møter. Nå kan du bli med og gi dem en bedre start på hverdagen!
- Spesielt fritiden er vanskelig for flyktningene som kommer hit, forklarer Gerd Vassbø, som er flyktningekonsulent i Egersund kommune.
- Da er det mange som sitter hjemme i leiligheten sin, uten å vite om det mangfold av aktiviteter som finnes rundt omkring, sier hun.
Vassbø vet hva hun snakker om. Bare siden 2001 har 90 flyktninger fått fast bopel i Egersund, og til neste år ventes 15 nye.
- Det er nok de enslige som har det verst. 20 av flyktningene som har bosatt seg her i byen siden 2001, er enslige. Jeg har lenge ønsket meg en slags fadderordning for flyktninger, og nå ser det ut til at vi kan få det til, smiler Vassbø.
En ordning med flyktningeguider er nemlig under etablering i Egersund. Ordningen er et samarbeid mellom Egersund kommune og Egersund Røde Kors, som høster av erfaringene fra tilsvarende tiltak i regi av Norges Røde Kors over hele landet.
- Flere har allerede meldt seg til tjeneste, smiler Lisa Simons i Egersund Røde Kors. Man har gått ut i lokalpressen, og det har blitt arrangert informasjonsmøte om prosjektet.
- Det handler egentlig bare om å ha litt tid å bruke på et annet menneske, vi snakker om 1-2 timer i uka, sier Simons.
Og det er ikke akkurat eksperthjelp de er ute etter.
- En guide er en slags veileder. Flyktningeguidene skal hjelpe til med ting som for oss nordmenn er selvsagte, som å finne veien til likningskontoret eller gå på kafé, sier Simons, som mener nytteeffekten av det å være flyktningeguide kan slå begge veier.
- Det er ikke bare vi som skal lære flyktningene noe. De skal også gi oss kunnskap, påpeker hun. Du forklarer kanskje hvordan en norsk grillaften foregår, og lærer selv å lage en velsmakende couscous-rett. Like viktig som å overføre lokal- og hverdagskunnskap, er samværet. Å se en fotballkamp sammen kan være integrering på sitt beste.
Den som vil være flyktningeguide må ha fylt 18 år, og må like å omgås fremmede kulturer. Man må ha respekt for mennesket, og akseptere at ordningen med flyktningeguider er nøytral både politisk og religiøst. Man søker guider både for enslige personer og for familier, og det undertegnes en gjensidig taushetserklæring.
Norges Røde Kors, som organiserer flyktningeguide-tilbudet, forsøker å matche guider og flyktninger med samme livssituasjon og interessefelt. Siden det kommer mange forskjellige flyktninger, trenger man ulike typer guider. Som frivillig får man ikke honorar for oppgaven. Men når man søker jobb, for eksempel, viser det seg at erfaring fra frivillig arbeid vektlegges stadig mer.
Flyktningene som for tiden er bosatt i Egersund, kommer fra Burma, Kina, Afghanistan, Tsjetsjenia og Irak. Til neste år har kommunestyret i Egersund sagt ja til å ta imot 15 nye flyktninger, og disse blir etter all sannsynlighet av samme internasjonale opphav som de man allerede har i byen.
- I tillegg til kvoten på 15, kan det komme flyktninger i forbindelse med familiegjenforening. Behovet for flyktningeguider kommer så absolutt til å være til stede, mener Gerd Vassbø.
Egersund Røde Kors har 700 medlemmer, og både Vassbø og Simons håper noen av disse vil melde seg som frivillige.
- Men det er ikke noe krav om at du må være medlem i organisasjonen for å bli flyktningeguide. Her er det bare å hive seg på, smiler de to.
I slutten av oktober ble det avholdt informasjonsmøte vedrørende flyktningeguideordningen i Egersund. Her meldte sju personer seg på som flyktningeguider, og antall guider i Egersund nærmer seg nå ti. Men det er behov for flere. Interesserte kan ta kontakt med Lisa Simons, tlf. 51 49 35 08, mob. 450 78 833.
Redaktør -