- Å ha en ambulanse tilgjengelig i Skudeneshavn, er virkelig en styrke for beredskapen i byen vår. Dersom det er behov for en ambulanse på kveldstid, er vi bare noen minutt unna - istedenfor at en ambulanse skal ta turen fra Åkra, sier Jan Helge Gulliksen, leder for ambulansetjenesten i Skudeneshavn Røde Kors Hjelpekorps.
Også i Skudeneshavn var det for en del år siden Røde Kors som hadde ansvaret for ambulansekjøringen på oppdrag for Fylkessjukehuset i Haugesund. Men de siste årene har hjelpekorpset drevet en suppleringstjeneste på Karmøy for Helse Fonna.
Fra kl. 17.00 til kl. 07.00 alle hverdager og hele helgen kan bilen stasjonert i Skudeneshavn, få oppdrag i helsedistriktet, først og fremst på Sør-Karmøy. Årlig pleier ambulansen, som tilhører Helsa Fonna, ha ca. 140 utrykninger.
- Hjelpekorpset har gjort en avtale med Helse Fonna om å drive en bakvaktstjeneste fra stasjonen i Skudeneshavn og det er frivillige i hjelpekorpset som bemanner ambulansen, forteller Jan Helge Gulliksen.
Ambulansen i Skudeneshavn tilhører beredskapen Helse Fonna har ved ambulansestasjonen i Åkra.
Gulliksen opplyser at hjelpekorpset er godt fornøyd med avtalen de har gjort med Helse Fonna, og at han har inntrykk av at ordningen vil bestå fremover.
Strenge krav
Det stilles strenge krav til personell som arbeider i en ambulanse. Selv om Røde Kors-mannskaper arbeider nærmest uten lønn, må en vise til solide kunnskaper innen flere felt. En må ha grunnleggende førstehjelpsutdannelse, utvidet førstehjelpskurs, 100 timer ambulansepersonellkurs og kompetansekurs for å kjøre utrykningskjøretøy.
- Frivillige fra hjelpekropset rullerer på å ha bakvakt en uke om gangen, og til nå har det godt greit å rekruttere nok personell til å drive ambulansetjenesten, sier Gulliksen.
Redaktør -