May Janne Gjermestad (t.h.) har blitt en kløpper i førstehjelpsspillet, etter to års jevnlige besøk av Birger Berntsen. Mor Annbjørg Riveland (t.v.) er glad for at datteren får besøk.
Tusenvis av nordmenn er ensomme. De mangler noen å dele gleder og sorger med, og føler seg ofte isolert. Slik er det ikke for May Janne Gjermestad. Hun har nemlig besøksvenn fra Røde Kors.
Hver torsdag klokken 18 banker det på døren hos May Janne Gjermestad i Tananger. Det er Birger Berntsen som kommer på besøk. Og på agendaen står brettspill, nærmere bestemt ”Førstehjelpsspillet”.
- Hun har blitt ekspert på førstehjelp, gliser Berntsen, og May Janne nikker ivrig. Hun har cerebral parese, og har dermed vanskelig for å uttrykke seg med ord. Men det er ikke noe problem for besøksvennen, som etter snart to års jevnlige besøk har blitt vant med vokabularet.
- Vi prater og drøser som best vi kan, sier Berntsen, og smiler mens han legger ut brikkene på førstehjelpsspillet.
Det å være ensom har utviklet seg til å bli et tabu i det moderne samfunn. Idealet er å ha mange venner og et bredt sosialt liv. Men ikke alle har det slik. Derfor organiserer Norges Røde Kors Besøkstjeneste besøk til mennesker som ønsker støtte og oppmuntring i hverdagen.
For May Janne sin del, var det moren Annbjørg Riveland som tok initiativet.
- Jeg lette med lys og lykte etter noen som kunne tenke seg å besøke May. Via Frivillighetssentralen kom jeg i kontakt med Røde Kors. Det gikk bare et par dager, så fikk jeg beskjed om at May ville få besøk, smiler Riveland.
Og det ble klaff fra første besøk. Birger Berntsen koker kaffe og holder samtalen i gang de to timene besøket pågår.
- Da Birger for en tid tilbake ble syk et par dager, måtte han melde forfall. Da sa May:
”Gleder meg til å se ham igjen!”, forteller moren.
- Dette går begge veier, parerer Berntsen.
- Sist uke var det jeg som reiste forgjeves, siden May skulle ut på tur, flirer besøksvennen, som fikk vite om besøkstjenesten gjennom Momarken-sendingene på TV for noen år siden.
- Jeg ringte og meldte meg til tjeneste. Etter en stund ble jeg invitert på besøkskurs. Og siden den gang har jeg vært besøksvenn for tre personer, forklarer Berntsen.
Som besøksvenn får man kontakt med mennesker som av ulike grunner ønsker noen å snakke med. Rundt i landet er besøksvennene til hjelp og støtte for ensomme, syke, eldre, unge, enslige forsørgere, innvandrere og tidligere psykiatriske pasienter. For Sola sin del, hvor Birger Berntsen opererer, kunne det godt vært enda flere besøksvenner og flere å besøke.
- Problemet er å markedsføre tjenesten. Dessuten er det nok mange mennesker som ikke våger å si fra om at de er ensomme. Men det er bare å ta kontakt med Røde Kors, så kommer vi, forsikrer Berntsen.
Tom Gaudland