I høst har det vært en overraskende nyhet på fire skoler i Stavanger. Elevene har fått tilbud om leksehjelp fra Røde Kors, og det har tatt av. I tillegg til at fire skoler har fått hjelp, står 14 av byens skoler på venteliste.
Unge hoder sitter bøyd over bøkene på Kristianlyst skole, det arbeides ivrig med matteoppgaver, engelsklekser og norsk.
- Responsen har vært veldig god her på Kristianlyst. På det meste har 53 elever stilt opp på onsdagen etter skolen. Vi er veldig fornøyde, forteller gruppeleder på Kristianlyst, Svein Andersen.
Andersen gikk av med pensjon ved årsskiftet. Med litt mer tid ser han verdien i å hjelpe de kommende generasjoner med hjemmeleksene.
- Jeg har jobbet med barne- og ungdomsarbeid i idretten tidligere og ser verdien av frivillig arbeid, jeg ser ikke på et par timer i uka som noen belastning. Jeg synes Røde Kors har startet et veldig bra tiltak. Behovet er der helt klart, forteller Andersen.
Han er svært fornøyd med tiltaket og opplever at ungene setter pris på hjelpen.
- De oppfører seg også veldig fint. Elevene ønsker tydelig å være her og få hjelp.
Leksehjelperne
Hva får vanlige mennesker til å hjelpe andres barn med leksene? Vi spurte tre av de frivillige om hvorfor de er leksehjelpere.
Ane Ingeborg Bakken er student ved Norsk Hotellhøyskole ved UiS:
- Det hørtes ut som en utfordring, og det er gøy å være med å hjelpe. Det er givende å få noen av ungene til å forstå noe som de kanskje ikke helt hadde skjønt. Det virker som ungene får mye ut av det.
Svein Andersen er pensjonert og har jobbet som ingeniør i Statoil i over tjue år:
En tidligere kollega er gruppeleder på en av de andre skolene, han tipset meg om at Røde Kors hadde startet dette. Jeg synes barne- og ungdomsarbeid er svært givende og valgte derfor å ta kontakt. Jeg disponerer jo i stor grad tiden min selv nå.
Maria Kvammen, tar bachelor i idrett på UiS og skal bli lærer:
- For meg er dette gratis praksisplass. På den studieretningen jeg tar så er det ikke praksis og jeg har ikke kontakt med aldersgruppen på annet vis. I tillegg er det kjekt. Det er gøy at de får den hjelpen.
Arbeid mot kriminalitet
I en travel hverdag er det ikke alltid mamma har tid til å hjelpe poden med leksene, men det er ikke bare derfor leksehjelpen er igangsatt. Prosjektet stammer helt tilbake fra 80-tallet. Røde Kors ønsket å arbeide mot kriminalitet. En av de to prosjektlederne for leksehjelpen, Marianne Meling, forteller:
- En undersøkelse viste at mer utdanning førte til at unge ikke havnet i utsatte miljøer. Derfor jobber vi med leksehjelp. For hvis man gjør lekser så får man gode karakterer, og de gode karakterene resulterer i høyere utdanning.
Meling er svært fornøyd med leksehjelpen i byen.
- Det har vært mange frivillige som har meldt seg. Det har gått knirkefritt, rett og slett over all forventning.
Hjelpe flere
Kommunen er også positivt innstilt til prosjektet. De ser nødvendigheten av det. Røde Kors håper på mer støtte slik at flere elever ved de andre skolene i byen kan få hjelp. I dag arrangeres det også leksehjelp på Røde Korshuset, men responsen her har vært dårlig. Det er tydelig at det er behov for å ha hjelpen i barnas og ungdommenes nærmiljø. Men for å nå flere er det mulig at de legger leksehjelp til bydelshus. På denne måten kan elever ved tre eller fire skoler samles.
På Kristianlyst har om lag 40 barn samlet seg denne onsdagen. De sitter ved pulter, PC’er eller rundt bord. Maria Kvammen og Ane Ingeborg Bakken er begge studenter ved Universitetet og opplever at ungene setter pris på hjelpen.
- Jeg tror de synes det er gøy fordi vi ikke er lærere eller foreldre. Oppmøtet tyder i alle fall på at de trives, sier Kvammen.
Også i Sandnes har prosjektet blitt satt i gang. Det skjedde i slutten av oktober. Da åpnet biblioteket lokalene for at elever fra 5. til 7. klasse skulle få leksehjelp fra Røde Korsfrivillige.
Redaktør -