Deltakerne ser på forskjellige perspektiv på verden.
”Me seile i same båt,” nærmest skriker Sigvart Dagsland ut av høyttaleren til en høylytt gruppe mennesker som sitter og tegner. Tegner verdenskart og diskuterer. Det er lørdags formiddag og første dagen av et todagers kurs i Mangfold og Dialog (MOD).
- Kurs i MOD burde vært obligatorisk for alle. Mange kunne hatt stort utbytte av et slikt holdningsskapende kurs, sier deltaker og flyktningeguide Tove Freyer.
Flyktningeguiden stilte mannssterke med 15 av 18 deltakere da Rogaland Røde Kors arrangerte MOD-kurs 30.sept -1.okt. Sammen fikk de bryne seg på aktiviteter og gruppeøvelser som skal øke bevissthet om egne holdninger, fremme toleranse og motvirke fordommer og rasisme.
At de skulle tegne var det derimot få av deltakerne som hadde forutsett.
- Gjennom MOD-aktiviteter blir man mer bevisst på holdningene sine. Hvordan man illustrerer verden for eksempel, har også betydning for hvordan man ser på verden og omgivelsene sine, sier kursinstruktør Ijaz M. Choudhry fra Internasjonalt Hus i Stavanger.
Skrale geografikunnskaper og dårlige tegneferdigheter fikk mye av skylden for fremstillingen av gigantnasjonene Norge og USA på en del av kartene…
- Per og Kari er greske
Mangfold og Dialog (MOD) er en samling metoder og aktiviteter som skal bidra til å skape dialog og forståelse i det flerkulturelle samfunnet og gi bedre innsikt i hva rasisme er.
MOD-kurs brukes ikke bare i anti-rasistisk sammenheng, men også for å motvirke fordommer mot for eksempel homofile, kvinner eller funksjonshemmede.
Ijaz presiserer at man i dagens samfunn må finne fellesnevnere mellom mennesker og av og til fokusere på likheter i stedet for forskjeller.
I en bli-kjent-øvelse ble flere av MOD deltakere overrasket over å vite hvor stor innflytelse omverdenen har hatt deres på tilsynelatende norske navn. - Visste du at trauste Per og Kari egentlig stammer fra Hellas?
I MOD må man ta standpunkt til flere problemstillinger som åpen innvandring, forbud mot nazistiske bevegelser, opprettelse av egne muslimske skoler, og sist men ikke minst: Er DU tolerant?
Verken rett eller galt
Det finnes som regel verken riktige eller gale svar på problemstillingene man møter i MOD- kurset. Det skaper dialog.
Tsjetsjenske Amina Demilkhanova og ektemannen Bibolt Tausov kom til Norge i 2004, og er deltakere i Rogaland Røde Kors Flyktningeguide. De tror MOD er et effektivt verktøy i kampen for et tolerant samfunn.
- Det fine med MOD er at alle deltar på samme nivå og at man fritt kan uttrykke sine meninger. Gjennom dialog får man hjelp til å forstå og akseptere andres synspunkter, slik at man til slutt kan komme til enighet, sier Amina.
Røde Kors for alle
Røde Kors har i sitt handlingsprogram gjennom mange år lagt vekt på arbeid for mangfold og likeverd for et positivt flerkulturelt samfunn.
- MOD-kurs er holdningsskapende og viktig for alle. Vi kommer til å arrangere dette i fremtiden og ser gjerne at enda flere av våre medlemmer deltar, sier Rogaland Røde Kors kursansvarlig, Anne Sofie Grønn.
Under et Humanitært Forum i Oslo 22. september ble det påpekt at Røde Kors har et ansvar om å inkludere og gjenspeile befolkningens mangfold i organisasjonens støttemedlemmer, frivillige og ansatte.
- Gjennom dialog kan man bli mer inkluderende. Integrering handler om kunnskap til andre kulturer og mennesker, om å bygge broer og om å møtes på halvveien, sier MOD-kursinstruktør Ijaz M. Choudhry.
For mer informasjon om MOD kontakt Rogaland Røde Kors eller se http://www.mangfold.org/
Redaktør -