Mette Lilleskog forteller at SAMtjenesten bistår familier
At Røde Kors bidrar til å gjøre hverdagen enklere for mange er det ingen tvil om.
En av disse svært viktige oppgavene er SAMtjenesten. Her sørger Røde Kors for at barn får treffe både mor og far etter samlivsbrudd.
Alle ektepar som søker separasjon, og som har felles barn under 16 år er pliktige å møte til mekling.
- Som et resultat av meklingen skriver foreldrene en avtale om samvær med barna. SAMtjenesten skal bistå i tilfeller der foreldrene ikke klarer å gjennomføre samværet. Altså der hvor samværet treneres av en eller begge foreldrene.
I de tilfellene kan en frivillig fra Røde Kors være behjelpelig med å hente og bringe barna, slik at de får opprettholdt kontakten med begge foreldrene, forteller ansvarlig for SAMtjenesten i Rogaland Røde Kors, Mette Lilleskog.
I forkant har begge foreldrene i samarbeid med Konfliktrådet eller Familievernkontoret laget en kontrakt som de skriver under på.
Uskyldig part
SAMtjenesten er et samarbeid mellom Konfliktrådet, Familierådgivningskontoret og Røde Kors. Lilleskog forteller at arbeidet er viktig:
- Resultatet er jo at barna får treffe både mamma og pappa. Vi har jo fokus på barnets beste. I en skilsmisse går det veldig ofte utover den mest uskyldige parten, nemlig barna. De bør ikke lide på grunn av en konflikt mellom mor og far.
Medmenneske
For å bli frivillig for denne aktiviteten er det nødvendig med opplæring. Familievernkontoret og Konfliktrådet bistår Røde Kors i opplæringen av de frivillige. Selv om denne aktiviteten kan være litt mer utfordrende enn noen av de andre aktiviteter i Røde Kors så mener Lilleskog at mange også ønsker denne utfordringen.
- Vi skal ikke inn som profesjonelle, vi skal bare være medmennesker. Det er også viktig å forstå at Røde Kors skal være helt nøytrale og ikke ta part i konflikten. Vår jobb er å bistå som trygge voksenpersoner og sørge for at begge foreldrene får møtt barna. Vi rapporterer ingenting til noen, så fremt ikke foreldrene bryter barnevernsloven.
Flere frivillige
Pr i dag finnes det tre oppdrag i Rogaland. Behovet for flere frivillige er stort. Vi ønsker helt vanlige mennesker som brenner for denne oppgaven. Men det er en jobb for voksne.
I praksis må den frivillige disponere bil. Oppdragene varierer fra en gang i uken til en gang pr måned. I tillegg kan den frivillige velge om han eller hun kan tenke seg å være tilstede ved samvær på inntil tre timer der det er nødvendig..
Til nå er det bare Vestfold og Rogaland som tilbyr denne tjenesten, men aktiviteten er i ferd med å bli en del av det nasjonale Røde Kors arbeidet.
Redaktør -