Svært mange fengsel i Norge har opplevd at jungeltelegrafen blant de innsatte er den beste måte å markedsføre visitorer fra Røde Kors på. Slik er det også i Haugesund fengsel.
Haugesund fengsel kan ta imot 18 innsatte. Flere av dem sitter i varetekt og vet ikke hva som vil skje med dem videre. I en slik situasjon kan det være godt å snakke med noen utenforstående. Noen som ikke kjenner dem og deres historie. Noen som møter dem med respekt som medmennesker. Mange av de innsatte i fengselet i Haugesund velger å ta imot tilbudet om å få en visitor fra Haugesund Røde Kors – svært ofte etter anbefaling fra en annen innsatt.
- Ja, det er ikke sjelden at vi hører fra en innsatt at han ble anbefalt av en medinnsatt å ta imot en visitor. Vi opplever at de fleste synes det er nyttig og meningsfylt å snakke med en visitor, seier Gjertrud Lind, som sitter som leder av visitorutvalget i Haugesund Røde Kors.
Hun meldte seg som frivillig i Røde Kors for tre år siden etter å ha sett et Momarked-show på TV der folk ble oppfordret til å gjøre en innsats. Gjertrud Lind, som i mange år hadde arbeidet som sykepleier, fant snart ut at det var visitor hun ville bli.
- Å være visitor er krevende og interessant. Historiene til de innsatte gjør noe med deg. Det kan gi deg nye perspektiv om hva livet kan gjøre med en del mennesker.
Flott samarbeid
Kriminalomsorgen markedsfører tilbudet overfor de innsatte når de kommer til fengselet, ved å fortelle om tilbudet og vise til brosjyremateriell. Kriminalomsorgen deltar i rekrutteringen og opplæringen av nye visitorer, og arrangerer kurs sammen med Røde Kors.
- Uten det flotte samarbeidet vi har med kriminalomsorgen hadde det vært umulig å drive visitortjenesten i fengselet, sier Gjertrud Lind, som for tiden har fem aktive visitorer i Haugesund.
Upartiske
Røde Kors er en av de få frivillige organisasjonene som har fått innpass i fengslene i Norge. Organisasjonens klare prinsipper om nøytralitet og upartiskhet har gjort at visitorer i en årrekke har gjort en innsats for innsatte. I Rogaland er det i dag totalt 41 visitorer ved Åna fengsel, Stavanger fengsel og Haugesund fengsel.
Haugesund Røde Kors har drevet visitortjenesten ved Haugesund fengsel siden høsten 2003 .
- De som blir rekruttert til visitortjenesten må gjennom en intervjurunde og et grundig opplæringskurs som kriminalomsorgen og Røde Kors er sammen om å organisere, forteller Gjertrud Lind. På kurset blir deltakerne kjent med rutiner og regler utarbeidet av Norges Røde Kors og Kriminalomsorgen. De utfordres også til å reflektere over etiske dilemma som kan oppstå når en besøker innsatte i fengsel.
- Under første møte med den innsatte forteller vi om taushetsplikten, og at den innsatte eller visitoren ikke har lov til å kontakte hverandre etter at soningen er over. Vi må også informere om vår plikt til å gå videre med informasjon dersom vi under samtalene får vite at liv og helse står på spill, sier Lind, som selv har erfart at dette ikke har vært noe problem.
- De innsatte setter veldig stor pris på å få snakke med en utenforstående som ikke er i familie, arbeider i kriminalomsorgen eller kjenner deres historie. En som kan fortelle om livet utenfor murene og som kan hjelpe den innsatte til å fokusere på fremtiden og det nye livet som venter.
Respekt
Et av grunnkravene til en visitor er å respektere de innsatte som likeverdige mennesker uansett hvilke kriminelle handlinger de har begått.
- Hver visitor får utdelt sin innsatt som de besøker inne på cella helt til vedkommende løslates eller flyttes over til et annet fengsel. Opptil tre besøk i måneden er vanligst og hvert besøk pleier å vare opptil halvannen time.
I tillegg til å besøke innsatte, arrangerer også visitortjenesten flere sosiale tilstelninger. De innsatte får tilbud om å delta på en stor grillfest hver sommer, og det har også blitt holdt konserter. Det snakkes ennå om den flotte konserten Vamp holdt i fengselet for et par år siden.
- Men samtalen er alltid kjernen i arbeidet som visitor, sier Lind.
Redaktør -