Atle Døskeland i Rogaland Røde Kors
Denne vinteren vil Røde Kors være langt bedre skodd til å berge deg dersom du går gjennom isen i Sirdalsheiene. Med en gavesjekk på 50 000 kroner har de gått til innkjøp av en moderne, selvoppblåsbar redningsbåt med ditto tilbehør.
– Dette er en helautomatisk båt som blåser seg opp når du vrir på en ventil. Båten mangler bakstykke, sånn at vi lettere kan trekke folk om bord, forklarer Atle Døskeland i Rogaland Røde Kors.
– Hva har dere brukt som redningsbåt tidligere?
– Til nå har vi brukt en helikopterpulk. Den er laget av plast, og har en dårligere flyteevne enn en oppblåsbar båt. Dersom noen har gått gjennom isen, så kan også vi holde oss flytende i den nye båten. En mann kan sitte oppi, og ta seg ut til forulykkede og trekke vedkommende i båten, forklarer Døskeland.
– Har dere vært borti denne båttypen før?
– Vi har snakket med folk fra Longyearbyen Røde Kors. De har en sånn båt, og vi har forhørt oss med dem om hvordan de bruker den. De er svært godt fornøyd med den.
– Hva koster båten?
– Totalt sett med drakter og alt som følger med, så ligger den på omtrent 50 000 kroner. Det var den summen vi fikk fra Sparebank1, SR-banks gavefond.
– Følger det også drakter med?
– Ja, det er redningsdrakter, eller tørrdrakter, som gjør at vi kan oppholde oss i vann, med svømmeføtter, maske og snorkel. Det gjør at vi også kan bruke båten sommerstid når folk faller i sjøen eller i innlandsvann, forklarer Døskeland.
Kompakt og enkelt
Det nye utstyret vil være stasjonert på vaktstasjonen på Sinnes. Medlemmene i den nylig opprettede vannredningsgruppen vil bli grundig kurset i bruken av båten. Døskeland er prosjektleder for gruppen, og han forklarer videre at utstyret både er kompakt, enkelt og tar kort tid å rigge opp.
– Alt utstyret veier ca 30 kilo til sammen. Det blir levert i en bag som vi kan ha på ryggen, rett i scooteren eller i mannskapsbilen når vi skal rykke ut. Den er så enkel, at én mann kan betjene selve båten, mens de andre tar på seg draktene. Båten blåser seg opp i løpet av 30 sekunder.
– Er dette et nyutviklet produkt?
– De har vel holdt på med den i to eller tre år, men det er først nå i det siste de har fått gjennomslag for den, sier Døskeland og sikter til firmaet i Hammerfest som forhandler utstyret.
– Brannvesenet har også kjøpt inn dette utstyret, og jeg vet at de bruker det på brannskolen.
– Når regner du med at det vil bli bruk for båten?
– Det er heldigvis sjelden folk går gjennom isen, men erfaringsmessig så vet vi at det gjerne skjer, i hvert fall ett tilfelle hver sesong. Jeg regner derfor med at vi kommer til å bruke båten allerede denne sesongen. Vi håper jo at vi ikke får bruk for den, men dersom det skal skje, så stiller vi i hvert fall mye sterkere nå, forklarer Døskeland.
Redaktør -